Stiglo je i prvo prizemljenje za Endricka: Legendarni špic ga je spustio na zemlju

Nije sve bajka...

Stiglo je i prvo prizemljenje za Endricka: Legendarni špic ga je spustio na zemlju

Edmir Škorić

Sa 17 godina, osam mjeseci i dva dana, Endrick je postao najmlađi strijelac na Wembleyju kada je devet minuta od ulaska u igru postigao gol za pobjedu Brazila nad Engleskom.

Brazil je bez premca kada su u pitanju fudbalski uspjesi i žar, a za mnoge je sam sport sinonim za brazilsku reprezentaciju. Peterostruki osvajači Svjetskog prvenstva poznati su po svojoj "jogo bonito" filozofiji i reputaciji izbacivanja najtalentoavnijih svjetskih igrača, a posljednji je 17-godišnja Endrick koji je od ljeta član Real Madrida.

Napadač Real Madrida već je dvostruki prvak brazilske Serie A i hvaljen je kao novi zlatni dečko zemlje otkako je debitovao za Palmeiras u dobi od 16 godina.

"Ako zadrži stav koji je pokazao do sada, bit će vrlo važno ime u brazilskom i svjetskom fudbalu", rekao je brazilski selektor Dorival Junior.

Pokojni Pele ostaje vječno mjerilo s kojim se neizbježno uspoređuju sve nove brazilske zvijezde. Postao je najmlađi brazilski strijelac ikada sa 16 godina, osam mjeseci i 14 dana i zabio je 77 puta za svoju zemlju - drugi po broju golova u žutom dresu. Tu je i Ronaldo, koji je 1994. godine debitovao za Brazil i golom protiv Islanda je postao treći najmlađi strijelac Brazila sa 17 godina, sedam mjeseci i 12 dana.

Oglasi

Legenda igre diljem svijeta, Ronaldo je skupio 99 nastupa i postigao 62 gola u 17-godišnjoj međunarodnoj karijeri. Ronalda i Pelea mnogi vide kao najveće legende brazilskog fudbala, a ova zemlja imal je zaista velikih majstora poput Ronaldinha, Romaria, Rivalda, Neymara...

Sada su velika očekivanja od Endricka, no on je tek na početku svoje za nadati se blistave i velike karijere. I dok ga svi hvale, za njega je došlo prvo prizemljenje i to od legende - Romarija. Sve je zapravo počelo s riječima engleskog bivšeg reprezentativca Joea Colea.

"Mislim da ima malo Romarija u sebi. Oblik njegovog tijela, način na koji (Endrick) drži loptu”, rekao je Jose Cole, ali je ubrzo stigao odgovor Romarija.

"Da, on je zaista dobar napadač od kojeg možemo puno očekivati, ali mislim da ste poranili sa usporedbama. Pred njim je još dug put da stigne Romarija", rekao je sam Romario i tako "ohladio" novu zvijezdu.

Ipak, Romario vjeruje da Brazil ima sjajnu budućnost uz Endricka i Vitora Roquea. Dok Endrick tek treba da uspostavi dominaciju u Evropi od ljeta kada se preseli u Madrid, Roque je već skupio malo iskustva igrajući za Barcelonu. Ovaj 19-godišnji napadač postigao je i dva gola, a doveden je iz Athletico Paranensea za 40 miliona eura.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi