Da im najveći rivali nisu uzimali fudbalere, danas bi bili fudbalska velesila
FOTO: EPA

Mediji na Ostrvu su dublje analizirali temu

Da im najveći rivali nisu uzimali fudbalere, danas bi bili fudbalska velesila

Haris Zilić

U svijetu fudbala mnogo je primjera kako pojedini fudbaleri izaberu da igraju za druge države, a ne za zemlju svog porijekla ili zemlju rođenja. I Bosna i Hercegovina je jedan od tih primjera. Dosta fudbaler rođenih i porijeklom iz Bosne i Hercegovine odluči se da igra za druge reprezentacije, ali u ovom tekstu nije riječ o našoj selekciji.

Reprezentacija koja sigurno može da žali za svojim igračima je Republika Irska, a vjerovatno većina nije imala predstavu o tome.

Da su igrači rođeni u Irskoj izabrali svoju zemlju, danas bi govorili o fudbalskoj velesili, ali po irsku žalost većina tih fudbalera danas igra za Englesku.

Englezi su iskoristili svoju moć, a znalo se dešavati da i fudbaleri koji prođu sve omladinske kategorije Republike Irske, prebace u svoj nacionalni tim.

Tako su mediji na Ostrvu malo dublje ušli u ovu temu i napravili su tim Republike Irske, odnosno tim od fudbalera koji većinom nastupaju za druge reprezentacije, ali i pojačan pojedinim aktuelinm irskim reprezentativcima.

Oglasi

Na prvi pogled, ekipa izgleda pakleno sa nekoliko zvijezda današnjeg modernog fudbala.

Na golu bi bio Gavin Bazunu iz Southamptona, odbranu bi činili: Nathan Collins (Brentford), Harry Magurie (Manchester United), Ethan Ampadu (Leeds UniteD).

Dok u posljednjoj liniji imamo dva trenutna reprezentativca Irske, jednog engleskog reprezentativca i jednog reprezentativca Velsa, vezni red je priča za sebe.

Irska bi danas imala jednu od najboljih sredina terena u svijetu fudbala, sa četiri klasna fudbalera, a svi nose dres Engleske.

Dakle, u veznom redu bi igrali: Kalvin Phillips (Manchester City), Jack Grealish (Macnhester Citya), Declan Rice (Arsenal), James Maddison (Tottenham).

Nakon paklenog veznog reda, Irska je izgubila i vrlo snažan napad u kojem bi glavni igrai bilo napadač Bayern, Harry Kane i zvijezda Real Madrida, Jude Bellingham.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Pored Kanea i Bellinghama u napadu bi bio Birghtonov superstar 19-godišnji Evan Ferguson.

Kada pogledate ova imena, onda Irci imaju itekako za čim da žale, a Englezi su znali "uzimati" igrače i ranije drugim reprezentacijama, pa tako dosta igrača sa Jamajke danas nosi dres Engleske, najzvunčnije ime je svakako Raheem Sterling.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi