Slovačka tragedija u Gelsenkirchenu: Bezidejna i jalova Engleska se provukla u četvrtinu finala
FOTO: EPA

Gordi Albion imao puno sreće

Slovačka tragedija u Gelsenkirchenu: Bezidejna i jalova Engleska se provukla u četvrtinu finala

Haris Zilić

U Gelsenkirchenu odigran je treći duel osmine finala Evropskog prvenstva u fudbalu, a snage su odmjerili Engleska i Slovačka. Na kraju regularnog dijela rezultat je bio 1:1, a plasman u četvrtinu finala osigurala je reprezentacija Engleske koja je slavila nakon produžetka rezultatom 2:1.

Slovaci su igrali hrabro i otvoreno od početka utakmica i već na startu su imali priliku preko Haraslina i pokazali Englezima da se neće braniti u ovoj utakmici.

Engleska je prvo poluvrijeme bila bezidejna, izdvajamo dva pokušaja Kane i Sake, ali oba puta je to blokirala odbrana Slovačke.

Slovaci su igrali jako dobro, a nagrada je stigla u 25. minuti, Schranz je lijepo pogodio za vodstvo Slovačke od 1:0.

Nakon gola Slovaka Englezi se nisu trznuli. Izgledalo je to jalovo, bezidejno, pokušaji sa distance, ali odbrana Slovačke je to bez problema zaustavljala.

U finišu prvog poluvremena dvije prilike nakon ubačaja Walkera i Sake, ali oba puta golman Dubravka je to očistio.

Oglasi

Na startu drugog dijela Englezi su krenuli ofanzivno, a uzbuđenje u 49. minuti, Foden je postigao gol na asistenciju Trippiera, ali isti je poništen zbog ofsajda nakon što se oglasila VAR soba.

U 54. minuti sreća za Engleze. Nesporazum zadnje linije, do lopte je došao Strelec i pokušao iznenaditi Pickforda, šutirao je sa centra, golman Engleske je izletio, ali na njegovu sreću lopta je otišla pored lijeve stative njegovog gola.

Nakon toga većinom su Englezi pokušavaju dugim loptama na Kanea, ali Slovaci jako disciplinovano stajali u odbrani.

U 77. minuti Kane je bio sam nakon jednog centaršuta, ali šutirao je glavom pored gola, promašio je zicer, velika je to bila šansa za Engleze. U 81. minuti Rice je silovito šutirao, lopta pogađa stativu gola Dubravke.

Do kraja utakmice Engleska se izvukla. Bellingham je postigao sjajan gol u petoj minuti sudijske nadoknade za 1:1 i ušlo se u produžetke.

Oglasi

Samo što je počeo produžetak Kane u 91. minuti pogađa za preokret i vodstvo Engleske rezultatom 2:1, a to se ispostavilo kao konačan rezultat utakmice.

Engleska se provukla, daleko je to bilo od igre kakvu žele navijači, a u četvrtini finala igrat će protiv Švicarske, taj susret je na rasporedu 6. jula od 18 sati na stadionu u Dusseldorfu.

U subotu plasman u osminu finala su osigurale selekcije Švicarske i Njemačke, a večeras četvrti meč osmine finala u Kolnu igraju Španija i Gruzija.

EURO 2024, osmina finala:

Engleska - Slovačka 2:1 (Bellingham 90+5', Kane 91'/Schranz 25') - nakon produžetaka

ENGLESKA: Pickford, Guehi, Stones, Trippier, Walker, Mainoo, Rice, Bellingham, Foden, Saka, Kane.

SLOVAČKA: Dubravka, Vavro, Pekarik, Skriniar, Hancko, Kucka, Lobotka, Duda, Haraslin, Schranz, Strelec.

Top Komentari

user1599499530
Sve pare fajte na švicarsku protiv ove nakaradne Engleske
2 0
Bulle
To im je maksimum, CH će ih izujedat.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi