Englezi dodatno odgađaju Premiership, ali šta, kako, kada i gdje nakon toga?

Da li će se pronaći rješenje?

Englezi dodatno odgađaju Premiership, ali šta, kako, kada i gdje nakon toga?

Predstavnici svih 20 klobova engleske Premier lige će danas održati video konferenciju i čini se da su svi prihvatili stav da nema nade da će se takmičarske utakmice igrati ubrzo nakon 30. aprila, što je rok do kojeg je zadnjom odlukom odgođen Premiership.

Vjeruje se da bi Premier liga trebala rok pomjeriti za maj ili odlučiti slijediti primjere Španije i Italije koje su svoja takmičenja odgodile "do daljnjeg".

U Italiji se, inače, razgovara o mogućem nastavku Serije A u drugoj polovini maja, ali se takav scenariji zbog trenutne situacije u pomenutoj zemlji čini izuzetno optimističnim.

Treba odmah istaći i da su sinoć UEFA, ECA (Evropska asocijacija klubova) i organizacija Evropske lige (EL) poslali zajedničko pismo svim nacionalnim savezima u kojima se apeluje da se takmičenja ne napuštaju.

Ublažavanje negativnog publiciteta

Kada je u pitanju engleska Premier liga, pomjeranje datuma mogućeg nastavka takmičenja za maj ili još dalje bi dalo šansu klubovima da ustupe svoje stadione i medicinsko osoblje Nacionalnom zdravstvenom servisu koji se već sada svim silama bori sa pandemijom novog koronavirusa. Klubovi bi bili sigurni da im stadioni i osoblje neće biti potrebni u skorije vrijeme, pa bi mogli odgoviriti na molbe i apele vlasti i zdravstvenih organizacija.

To bi barem ublažilo negativni publicitet koji je stigao sa vijestima da četiri kluba, uključujući i Tottenham, već koriste držani sistem za slanje radnika "na neplaćeno" kako bi uposlenici klubova sa kojima je prekinuta saradnja dobili novčanu kompenzaciju u iznosu od 2500 funti mjesečno - bez obzira što recimo trener Mourinho i igrači Pijetlova i dalje od kluba dobijaju pune plate. Nekima u Tottenhamu primanja prelaze i 100.000 funti sedmično.

Rezgovori između Premier lige, Fudbalske lige, Asocijacije profesionalnih fudbalera (PFA) i Asocijacije ligaških trenera (LMA) se nastavljaju, a klubovi bi o zakljčcima i eventualnim dogovorima sa ovih razgovora trebali biti obaviješteni na današnjem sastanku.

Obrazloženje za odgađanje prihvatanja rezanja primanja od strane igrača, ili što je još izglednije odgode plaćanja, uključujući i ono kako fudbaleri imaju izuzetno jake ugovore kao i da mnogima od njih oni ističu 30. juna nisu naišla na odobravanja kod velikog dijela javnosti, a neki političari su čak i javno napadali klubove i fudbalere.

Sa druge strane, treneri Borunemoutha i Brightona, Eddie Howe i Graham Potter su samovoljno odlučili odreći se velikog dijela svojih primanja - bez da su čekali direktivu Asocijacije ligaških trenera.

Utakmice u trening kampovima?

Danas se očekuju i razgovori oko mogućnosti nastavka prevenstva. Diskutovaće se i o prijedlogu igranja utakmica bez navijača na potencijalno limitiranom broju lokacija.

Trening kampovi klubova se pominju kao moguća poprišta utakmica iako je za sada teško utvrditi kako bi to bilo sigurnije riješenje od stadiona - koji su, u krajnjoj mjeri, sagrađeni da se na njima igraju utakmice koje se trebaju prenositi na TV stanicama. Upravo osiguravanje regularnih i kvalitetnih TV prenosa je uslov da klubovi izbjegnu scenarij u kojem bi morali vratiti 750 miliona funti TV kompanijama.

To što se o ovakvim planovima razgovara i razgovarat će se danas samo potvrđuje ogromnu želju među premierligašima da se takmičenje nastavi.

Ipak, izvori iz Premier lige za BBC ističu da su svi jednako posvećeni tome da se ne postiže bilo kako dogovor oko stvari koje bi stavile dodatni, nepotrebni pritisak na zdravsteni sistem i resurse u doba velike krize.

Čak i da se osiguraju sterilni uslovi za odigravanje utakmica, svima je jasno koliko bi u javnosti loše izgledalo (za čitavu ligu) da npr. neki igrač zaradi težu povredu noge koja bi zahtijevala njegovu hospitalizaciju u doba kada veliki broj građana Engleske umire od posljedica koronavirusa.

Zbog toga se razgovara o svim mogućim alternativama, kako u Engleskoj tako i u širom Evrope.

Belgija kao poseban slučaj

Belgijska liga je postala prva koja je izglasala kraj sezone. Ipak, treba istaći da je u Jupiler ligi do prekida odigrano 29 od 30 utakmica regularnog dijela sezone, tako da su Belgijanci u praksi jednostavno napustili play-off sistem koji je trebao uslijediti. Zbog toga neki Belgiju posmatraju kao poseban slučaj.

Posljedice

Primjer teških finansijskih posljedica za velike lige i klubove, koji dodatno tjera sve da pronađu rješenje za nastavak takmičenja, stiže iz Francuske. Ligue 1 je, naime, pretrpila težak finansijski udarac kada su vlasnici prava za prenose utakmica na domaćem tlu, Canal+ i beIN Sports, potvrdili da ne namjeravaju napraviti posljednju isplatu - što se u slučaju da se prvenstvo i dalje igralo trebalo dogoditi 5. aprila.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Ukoliko bi se kojim slučajem Francuska, Italija ili Španija, pa možda i Engleska, odlučili prekinuti sezonu to bi imalo veliki uticaj na ukupni evropski fudbal. Dovoljno je samo reći da 16 od 28 ekipa koje su preostale u Ligi prvaka i Ligi Evrope dolazi iz pomenute četiri države.

Na kraju treba reći i da je za izglasavanje bilo kakvih odluka u svim tijelima (i na današnjem sastanku klubova PL) o kojima se u tekstu iznad govorilo potrebna dvotrećinska većina. Šta će na kraju biti dogovoreno i izglasano, pokazat će samo vrijeme...

Zaprati Arsenal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Arsenal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi