Umjesto Pochettina stiže slavni Italijan, Chelsea mu želi pridružiti i Cesca Fabregasa

Promjene na Stamford Bridgeu

Umjesto Pochettina stiže slavni Italijan, Chelsea mu želi pridružiti i Cesca Fabregasa

Edmir Škorić

Prije nekoliko dana Chelsea se zahvalio Mauriciju Pochettinu na saradnji, pa je jasno da će u novu sezonu ući sa novim trenerom. Bilo je raznih glasina, ali posljednje informacije koje je prenio i ugledni novinar Fabrizio Romano ukazuju da će ekipu voditi italijanski stručnjak.

Iako je Pochettino imao relativno dobru sezonu na Stamford Bridgeu i od ranjive ekipe Chelseaja izvukao maksimum, ostvarivši pet uzastopnih ligaških pobijeda na kraju čime je izborena Evropa, uprava kluba odlučila ga je smijeniti.

Potencijalni nasjednici bili su Nijemci Thomas Tuchel i Hansi Flick. Bivši treneri Bayerna ipak su otpali. Tuchel nema namjeru da se vraća u Chelsea, a Flick je ionako sve dogovorio sa Barcelonom.

Među kandidatima koje su predložili mediji bili su i Sportingov Ruben Amorim te bivši trener Brightona Roberto De Zerbi. No, ostalo je samo na prijedlozima i potencijalnim mogućim trenerima Plavaca.

Na kraju je sužena lista kandidata, a na njoj su Enzo Maresca iz Leicestera, Kieran McKenna iz Ipswicha te Thomas Frank iz Brentforda, ali konačna odluka pala je na Italijana koji je Lisice vratio u Premier ligu.

Oglasi

Maresca će u narednim danima postati trener Chelseaja. Strane su bez ikakvih problema postigle dogovor oko ugovora, a preostalo je još samo riješiti njegovu dužinu. 44-godišnji Italijan potpisat će ili trogodišnji ili dvogodišnji ugovor s opcijom produžetka na godinu dana.

Od 46 utakmica kao trener Leicestera, imao je 31 pobjedu, četiri remija i 11 poraza. Ovo je za Marescu bila prva puna sezona kao prvi trener i drugi takav posao u karijeri. U maju 2021. je postao trener Parme, ali je nakon manje od šest mjeseci dobio otkaz zbog niza loših rezultata.

Nakon što je otpušten iz Parme, Maresca se vratio u Veliku Britaniju, gdje je 2018. bio pomoćnik Manuela Pellegrinija u West Ham Unitedu. U junu 2022. Maresca je postao pomoćnik Pepa Guardiole u Manchester Cityju. Italijan je pomogao ekipi da osvoji histroijsku trostruku krunu, odnosno englesko prvenstvo, domaći kup i Ligu prvaka.

Ima i bogatu igračku karijeru jer je igrao za Juventus, Fiorentinu, Sevillu, Malagu i Parmu. S Juveom je osvojio Seriju A i Superkup Italije, a najveće uspjehe ostvario je kao igrač Seville s kojom je dva puta osvajao tadašnji Kup UEFA, Superkup Evrope, te Kup i Superkup u Španiji.

Potražite više informacija na temu Premier league:

U zapadnom Londonu su uvjereni da bi Maresca mogao biti čovjek koji će im vratiti sjaj i odvesti ih ponovo u sami vrh engleskog, ali i evropskog fudbala, no za sada su Plavci, prema svemu, daleko od toga.

Za kraj dodajmo da u Chelseaju žele dovesti i bivšeg igrača Cesca Fabregasa koji je počeo graditi trenersku karijeru u Italiji.

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi