Nadimci reprezentacija na EP: Od germanske mitologije do pohoda na Antverpen
FOTO - EPA

Orlovi, Vatreni, Elf, Crvena furija...

Nadimci reprezentacija na EP: Od germanske mitologije do pohoda na Antverpen

Adnan Beganović

Elf, Azurri, Vatreni i Gordi Albion su nadimci neki od reprezentacija koje će igrati na Evropskom prvenstvu. Reprezentacije su nadimke dobile po boji dresova koje nose, grbovima saveza ili na osnovu nekih historijskih događaja.

Za nekoliko dana počinje Evropsko prvenstvo u fudbalu. Nažalost, na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta nije se plasirao naš nacionalni tim, no i pored toga će se Evropsko prvenstvo u Bosni i Hercegovini pratiti s mnogo pažnje.

Na Evropskom prvenstvu će učestvovati 24 reprezentacije, podijeljenje u šest grupa nakon čega će se igrati na ispadanje, odnosno šesnaest najboljih reprezentacija iz grupne faze će osigurati nastup u osmini finala.

Očekuje se da će sve selekcije u Njemačkoj imati veliku podršku svojih navijača, a svaka od 24 reprezentacije je u svijetu fudbala prepoznatljiva i po svojim nadimcima.

Grupa A

Njemačka - Elf

Oglasi

Njemčka reprezentacija ima nekoliko nadimaka. Uglavnom su to njemački nazivi, a na našim prostorima se "ustalio" Elf. A, Elf je mitološko biće, koje potiče iz germanske iz germanske i nordijske mitologije.

Švicarska - The Schweizer Nati

Radi se o skraćenici od Swiss National team i mora se priznati da nadimak reprezentacije Švicarske i nije nešto zanimljiv.

Mađarska - Magikus Magyarok

Iako se na našim prostorima o reprezentaciji Mađarske govori kao i "Lakoj konjici", ipak to nije nadinmak ove selekcije. Istina, najuspješniji tim je nosio taj nadimak i po njemu su Mađari poznati u svijetu fudbala, no nadimak mađarske reprezentacije je Magikus Magyarok što znači Čarobni Mađari.

Oglasi

Škotska - The Tartan Army

Fudbalska reptezentacija Škotske ima nadimak The Tartan Army. Zanimljivo je i da se i navijačka grupa zove isto.

Grupa B

Italija - Azzuri

Oglasi

Sve sportske reprezentacije Italije nose ovaj nadimak, pa tako i fudbalska. Azzuri u prevodi znači Plavi.

Hrvatska - Vatreni

Na našem području sasvim sigurno ne postoji ljubitelj najvažnije sporedne stvari na svijetu koji ne zna nadimak hrvatske reprezentacije. Vatreni je nadimak koji je svjetlo dana ugledao prije Evropskog prvenstva 1996. godine, a osmislio ga je marketinški stručnjak Josip Prudeus.

Španija - La Furia Roja ili Crvena furija

Nadimak španske reprezentacije potiče iz davnog 16. vijeka iz perioda kada je špansko carstvo bilo u ratovima. Tadašnji španski kralj Filip II je poslao novac brodom kako bi isplatio vojsku, no brod je zaplijenila engleska kralčjica Elizabeta I. Bijesni zbog toga, španski vojnici su poharali tada bogati trgovački grad Antverpen za samo tri dana. Pljačkali su sve što su moglo opljačkati, a historičari tvrde da je u njihovom pohodu poginulo oko 15.000 civila.

Oglasi

Ovaj događaj je ušao u historiju kao Španska furija. Nekih 350 godina nakon tog događaja, odnosno 1920. godine je Antverpen bio domaćin Olimpijskih igara. Na njima jhe učestvovala i reprezentacija Španije, koja se u borbi za srebrenu medalju sastala sa Švedskom. Meč je obilježila velika tučnjava, kraj istog je dočekalo sedam švedskih i osam španskih igrača, a lokalni novinar je agresivne Špance uporedio sa Španskom furijom iz 1576. godine.

Albanija - Orlovi i Crveni i Crni

Fudbalska reprezentacija Albanije ima dva nadimka. Orlovi je vezan za zastavu, a Cvreni i Crni za boje dresova u kojima nastupaju.

Grupa C

Slovenija - Fantje

Oglasi

Za nadimak fudbalske reprezentacije nema neke značajnije priče. Fantje u prevodi znači momci.

Danska - Danski dinamit

Nadimak fudbalske reprezentacije Danske je Danski dinamit. Zašto? Nema nekog objašnjenja, no očito Danci vjeruju da je njihov nacionalni tim jak kao dinamit.

Engleska - Tri lava ili Gordi Albion

Na našem području je ulestaliji nadimak Gordi Albion. Zapravo je Albion najstariji poznato ime za Britanske otoke, a dodtak gordi je dodan kako bi pojačao snagu fudbalske reprezentacije. Što se tiče nadimka Tri Lava (Three Lions) on je povezan sa grbom reprezentacije na kojem se nalaze tri lava sa loptama.

Srbija - Orlovi

Nadimak Orlovi reprezentacija Srbije nosi od 2006. godine i prvog nastupa nakon razlaza sa Crnom Gorom.

Grupa D

Poljska - Bijeli orlovi i Bijelo-crveni

Fudbalska reprezentacija Poljske ima dva nadimka, no više je u upotrebi Bijeli orlovi

Austrija - Das Team

Nadimak fudbalske reprezentacije je Das Team što u prevodu znači tim.

Francuska - Les Blues ili Kricolori

Fudbalska reprezentacija Francuske je nadimak dobila kao i mnoge ostale reprezentacije, po boji svojih dresova.

Nizozemska - Oranje, The Orange i Clockwork Orange

Fudbalska reprezentacija Nizozemske ima nekoliko nadimaka. Kod nas je najpoznatiji Oranje, no najzanimljivija priča se veže za nadimak Clockwork Orange. Nizozemci su ga dobili na Svjetskom prvenstvu 1970. godine zbog preciznih dodavanja i velikog posjeda lopte.

Grupa E

Rumunija - Tricolori

Fudbalska reprezentacija Rumunije ima nadimak Tricolori. Dobila ga je zbog tri boje na zastavi Rumunije.

Belgija - Crveni đavoli

Kada kažete Crveni đavoli vjerovatno mislite na Manchester United. No, i reprezentacija Belgije ima isti nadimak, a dobila ga je daleke 1906. godine nakon velikih pobjeda protiv Francuske i Nizozemske. Autor nadimka je novinar Pierr Walckiers.

Slovačka - Slovački sokoli

Nadimak fudbalske reprezentacije, ali i mnogih ostalih reprezentacije Slovačke je Slovački sokoli

Ukrajina - Žuto-plavi

Fudbalska reprezentacija Ukrajine ima nadimak Žuto-plavi i dobila ga je po bojama na zastavi Ukrajine.

Grupa F

Češka - Nacionalni tim

Fudbalska reprezentacija Češke ima jednostavan nadimak Nacionalni tim.

Turska - Turko Ay-Yıldızlılar

Fudbalska reprezentacija Turske ima dva nadimka i to Turko i Ay-Yıldızlılar (Polumjesec i zvijezda).

Portugal - Selecao i A Selecão das Quinas

Fudbalska reprezentacija Portugala na našim prostorima je poznata po nadimku Selecao, no u domovini se često još koristi i A Selecao das Quinas (Tim petorice). Ovaj nadimak je povezan sa grbom saveza kojeg krasi pet štitova.

Gruzija - Križari

Fudbalska reprezentacija Gruzije ima nadimak Križari koji je najvjerovatnije povezan sa zastavom ove zemlje.

Top Komentari

T1TO
Da se razumijemo, Elf na njemcakom znaci…jedanaest, i u sustini predstavlja jedanestorku, kao sto je bio i naziv Die Manschaft…tj momcad. Tako da je nadimak njemacke relrezentacije jedaneatorka, a ne neko mitsko bice.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi