Kako je počelo, dobro je završilo: Ajax osigurao nastup u Evropi naredne sezone
FOTO: EPA

Finiš sezone u Nizozemskoj

Kako je počelo, dobro je završilo: Ajax osigurao nastup u Evropi naredne sezone

Haris Zilić

Sezona u nizozemskoj Eeredivise bliži se kraju, a danas su odigrane utakmice 33. kola, tako da je do kraja sezone ostalo da se odigra još jedno kolo, a dosta stvari je jasnije nakon današnjih mečeva.

Nakon užasnog starta sezone Ajax će na kraju ipak izboriti Evropu kao petoplasirani tim. Kopljancii su osigurali peto mjesto današnjim trijumfom protiv Almerea 3:0.

Peto mjesto u Eredivisie vodi u kvalifikacije za Evropa ligu, tako da su na kraju preskočili i pozicije koje vode u Konferencijsku ligu, a kako je sezona počela u Ajaxu mogu biti zadovoljni.

U današnjem duelu Ajaxa i Almere kod domaćeg tima Benjamin Tahirović je u igru ušao u 70. minuti umjesto Akpoma, dok kod gostiju Adi Nalić nije dobio priliku za igru, presjedio je meč na klupi.

Od ranije je poznato da je PSV prvak Nizozemske za sezonu 2023/204, Feyenoord je osvojio Kup, a tim iz Rotterdama je i viceprvak i zajedno će sa PSV-om u Ligu prvaka, a Twente i AZ Alkmmar će se u posljednjem kolu boriti za treće mjesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka, dok će četvrtoplasirani tim u grupnu fazu Evropa lige, Twente ima 66 bodova, a AZ Alkmaar 64.

Ajax je siguran na petoj poziciji i ide u kvalifikacije za Evropa ligu, dok će četiri tima iz Nizozemske igrati play-off za Konferencijsku ligu.

Oglasi

Za posljednje evropsko mjesto i plasman u kvalifikacije za Konfernecijsku ligu borit će se NEC Nijmegen, Utrecht, Sparta Rotterdam i G.A. Eagles, tako da je i tu sve jasno.

Iz Eredivisie ispadaju Volendam i Vitesse, a jedina nedoumica prije posljednjeg kola je ko će u baraž sa tri tima iz druge lige, a ko će ostati direktno u društvu najboljih.

Heracles ima 32 boda, Excelsior ima 29 osvojenih bodova kao i Waalwijk, dva tima ostaju a ona ekipa koja zauzme 16. mjesto ide u baraž sa tri ekipe iz druge lige.

U nizozemsku elitu vratile su se ekipe Willem II i Gorningen.

Oglasi

Eredivisie, 33. kolo:

Ajax - Almere City 3:0

Excelsior - Heracles 4:0

Fortuna Sittard PSV Eindhoven 1:1

G.A. Eagles - AZ Alkmaar 0:3

Oglasi

Heerenveen - Vitesse 1:2

NEC Nijmegen - Feyenoord 2:3

RKC Wallwijk - Zwolle 1:1

Potražite više informacija na temu Eredivisie:

Twente - Volendam 7:2

Utrecht - Sparta Rotterdam 0:1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi