Ljeto donosi veliku promjenu: "Borit ćemo se za Demirovića, a ako treba..."
Tek jedan gol na 24 meča u dresu bh. reprezentacije, ali svi očekuju da bude lider tima nakon što se oprosti Edin Džeko

Bh. napadač u životnoj formi

Ljeto donosi veliku promjenu: "Borit ćemo se za Demirovića, a ako treba..."

Edmir Škorić, foto: T. Hebib

Ermedin Demirović (26) je postao prava gol-mašina i u Njemačkoj se dive nastupima bosanskohercegovačkog reprezentativca koji je izrastao u junaka svog tima Augsburga. No, takvog igrača, uz dužno poštovanje, klub poput Augsburga gotovo da nema šanse zadržati.

26-godišnji centarfor za kojeg se smatra da je pravi nasljednik Edina Džeke u reprezentaciji BiH može da igra na nekoliko pozicija u napadu, a u Augsburgu to itekako znaju i na fantastičan način ga koriste, što je rezultiralo sa 14 pogodaka u prvenstvu. Nijedan igrač Augsburga prethodno nije postigao toliko u jednoj prvenstvenoj sezoni.

Demirović nije igrao prošlo kolo protiv Koelna zbog suspenzije, ali na teren će vjerovatno već sutra u gostima kod Hoffenheima u meču koji će početi u 15 sati i 30 minuta. Dok se čeka nastavak sjajne golgeterske serije, uveliko se špekuliše o budućnosti Zmaja.

Generalni direktor Augsburga Michael Strölla svjestan je interesa drugih timova i činjenice da neće biti lako zaustaviti njegov odlazak iako ima ugovor do ljeta 2026.

“Ako igrač može napraviti značajan korak naprijed, bilo ekonomski ili sportski, onda ćemo sjesti za stol i razgovarati o tome. Ali još nisam čuo ni od jednog igrača da stvarno želi napustiti Augsburg", rekao je Ströll (39), koji je nedavno potpisao novi ugovor do 2029., u razgovoru za “Augsburger Allgemeine”.

Oglasi

Demirović je, prema njegovim riječima, “više puta naglasio koliko se ugodno osjeća u Augsburgu. Ako dođe do takve situacije i zaoštri se, mirno ćemo sjesti s njim i njegovim agentom i vidjeti šta je najbolje za sve strane". Demirović je došao iz Freiburga u ljeto 2022. godine, a ugovor u Augsburgu ima do kraja juna 2026. godine.

Od danas, međutim, za njega "nema praga boli jer nam to trenutno nije problem. Ali ako dođe do toga, nije primjereno da se klub poput Augsburga jednostavno poziva na postojeći ugovor", objasnio je Ströll. "Tada bismo imali razmjenu i vidjeli možemo li pronaći rješenja. A ako to uspije, onda možemo biti ponosni da smo razvili takvog igrača. Ali ovo nije labuđi pjev! Borit ćemo se za svakog od njih, ali samo moramo znati da postoje ograničenja za klub kao što je Augsburg".

Prodaja igrača kapitalca možda će biti jednostavno nešto što u Augsburgu moraju napraviti, budući da će opet imati deficit na kraju sezone.

"I ove godine ćemo imati gubitak jer smo ulagali u sportske i profesionalne strukture. Uvjereni smo da će se isplatiti", objasnio je Ströll.

FC Augsburg je već završio sezonu 2022./23. s gubitkom od gotovo devet miliona eura, rekordnim gubitkom u svoje vrijeme u Bundesligi. Na kraju prošle poslovne godine kapital kluba iznosio je gotovo 50 milion eura, a stadion pripada klubu i otplaćen je.

Za Demirovića se navodno zanimaju neki timovi iz engleske Premier lige, ali se spominjalo nedavno da ga želi njemački gigant Bayern, ali i Eintracht Frankfurt. Vjeruju u Augsburgu da mogu da zarade najmanje 20 miliona eura prodajom "zvijeri".

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Bit će ovo svakako uzbudljivo ljeto za Demirovića i prilika da se napravi veliki korak u karijeri, nakon sjajnih nastupa u Bundesligi u dresovima Freiburga i Augsburga, dok je prethodno igrao i u Švicarskoj (St. Gallen), Španiji (Alaves, Almeria) i Francuskoj (Sochaux). Prve fudbalske korake napravio je u omladinskom pogonu HSV-a, no prve konkretne je imao u Leipzigu gdje je igrao za juniore i kadete prije polaska u Španiju na izgradnju sada već impresivne karijere.

Polako postaje i predvodnik reprezentacije BiH, a do sada je u nacionalnoj vrsti postigao jedan gol na 24 odigrane utakmice. Debitovao ej u martu 2021. godine protiv Finske u gostima (2:2) u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo kada je zamijenio Gojka Cimirota.

Top Komentari

Drakula
Otici ce u drugi klub i dat ce 2 gola u 35 utakmica uz jednu asistenciju. I vratit ce se.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi