Šiljak o kandidaturi za selektora: BiH mi je veliki izazov, imam dosta ideja
Foto - NK Olimpija

Ermin Šiljak predao kandidaturu za mjesto selektora Zmajeva

Šiljak o kandidaturi za selektora: BiH mi je veliki izazov, imam dosta ideja · Intervju

A. Čaušević

Među trenerima koji su istakli kandidaturu za selektora reprezentacije BiH našao se i jedan poznati bivši fudbaler - Ermin Šiljak. Bivši reprezentativac Slovenije (48 utakmica, 14 golova) ima poveznicu sa Bosnom i Hercegovinom, jer su mu roditelji porijeklom iz Bosanske Gradiške, a on je rođen u Ljubljani prije 47 godina.

Šiljak je šest godina nosio dres reprezentacije Slovenije. Vrhunac u nacionalnom dresu bio je nastup na Euru 2000. godine u ekipi sa Zahovićem, Pavlinom, Karićem, Rudonjom, koju je s klupe vodio Srećko Katanec. Šiljak je odigrao fenomenalne kvalifikacije za Euro 2004. postigavši u devet utakmica isti broj golova. Klupsku karijeru je, osim u Sloveniji, gradio u Francuskoj, Švicarskoj, Belgiji, Švedskoj, Grčkoj i Kini.

Trenerska mu je interesantna, jer je počeo u ljubljanskoj Olimpiji, nastavio u bugarskom Botevu iz Plovdiva, a posljednji angažman je imao u Kini prije tri godine.

Interes za reprezentacijom BiH pojavio se nakon što je u medijima pročitao da je Dušan Bajević okončao svoj mandat.

"Pratio sam sve utakmice Bosne i Hercegovine. Ne samo u ovoj godini, već sam pregledao i one koje je vodio Robert Prosinečki. Pomno sam analizirao igru, nogometaše, napravio sam neke zabilješke kako bi reprezentacija mogla izgledati. Imam puno ideja, nadam se da ću uspjeti da obavim razgovor sa gospodom iz Saveza, te Spahićem i Misimovićem" kaže Šiljak na početku razgovora za SportSport.ba.

Raspričao se Šiljak o igri našeg nacionalnog tima, detektovao je problem na bokovima i krilima, pita se zašto je Gojak promijenio toliko pozicija kad je najbolji iza špiceva, hvali mlade stopere Ahmdhodžića i Hadžikadunića, prijatno ga je iznenadio Saničanin "dečko je odigrao utakmice skoro bez jedne greške", ističe klasu Džeke i Pjanića, zanima ga zašto je Višća drugačiji u odnosu na ono što pruža u klubu.

"Ima tu i mladih igrača, pratio sam i U-21 selekciju i vidim da ima potencijala. Vjerujem da bih mogao da se uhvatim u koštac s problemima. Meni bi Bosna i Hercegovina bila veliki izazov, sigurno da bi bilo zanimljivo pokušati se vratiti u vrh, gdje smo i prije bili. Imam iskustvo učešća na velikom takmičenju kao igrač, znam šta treba uraditi da bi se stiglo do velike smotre i zbog toga mi je želja da pokušam to napraviti s Bosnom i Hercegovinom."

Šiljak nema agenta, svoje pismo namjere i curriculum vitae poslao je na mail predsjednika i generalnog sekretara.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

"Pretpostavljam da sam poslao na prave adrese, ipak su to najveće funkcije u jednom Savezu. Ne znam šta će biti, vjerujem samo da ću imati prilike da obrazložim svoju kandidaturu i da predstavim svoj plan i program" kazao je na kraju Ermin Šiljak.

Treba istaći da je ovaj stručnjak svoje trenersko školovanje obavio u BiH u Centru za edukaciju trenera NSBiH.

Top Komentari

Keno
Ovaj sad preko BiH hoce da izgradi sebi karijeru. Nije ni blizu sto nama treba na trenerskoj poziciji
15 6
Rajvosa2021
Kad covjek pogleda njegovu raskosnu trenersku karijeru i uspjehe, sve je jasno o kakvom kalibru i strucnjaku se u ovom slucaju radi
12 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi