Estádio da Luz - Loše uspomene i dva meča koja su među rekordnim u historiji Zmajeva

Večeras po treći put igramo na ovom stadionu

Estádio da Luz - Loše uspomene i dva meča koja su među rekordnim u historiji Zmajeva

Eldar Ganibegović

Estádio da Luz na kojem svoje domaće utakmice igra Benfica večeras će biti poprište duela Portugala i Bosne i Hercegovine. Za Zmajeve će ovo biti treća utakmica na ovom stadionu, a prve dvije ostale su upisane u historiji naše selekcije.

U okviru 3. kola kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo, večeras će se od 20:45 sati u Lisabonu sastati selekcije Portugala i Bosne i Hercegovine.

Susret će biti odigran na Luz stadionu. Biti će to treće gostovanje naše reprezentacije na ovom velelepnom zdanju. Prva dva puta ponijeli smo loše uspomene, ali su oba susreta odigrana na tom stadionu za našu selekciju ušla i u historiju.

Po prvi put smo na ovom stadionu i uopšte s Portugalom igrali 14. novembra 2009. godine. Bila je to prva utakmica baraža za odlazak na SP u Južnoj Africi, te i naš debi uopšte u play-offu za velika takmičenja.

Naša reprezentacija odigrala je sjajnu utakmicu, pogađali smo prečke, stative, no Portugal je stigao do minimalne pobjede od 1:0 koju je kasnije istim rezultatom potvrdio i u Zenici, a gol vrijedan pobjede postigao je Bruno Alves u 31. minuti.

Sudija Martin Atkinson odradio je također svoj dio posla "u dresu Portugala", jer zašto bi jedna Bosna i Hercegovina spriječila Cristiana Ronalda i ekipu da odu na završnicu u Južnu Afriku?

Oglasi

Ova utakmica je sa 60.588 navijača je za sada i peta najposjećenija u historiji naše selekcije. Najviše je navijača bilo u onoj kultnoj utakmici protiv Francuske 2011. godine (78.457), a zatim slijedi prijateljski meč protiv Irana 2001. godine (75.000), meč s Argentinom u Brazilu (74.738) i prijateljska utakmica protiv Južne Koreje 2006. godine (64.836).

# MEČ GRAD TAK. REZ. GOD. POS.
1. Francuska - BiH Pariz Kv. za EP 1:1 2011. 78.457
2. Iran - BiH Teheran Prijateljska 4:0 2001. 75.000
3. Argentina - BiH Rio de Janeiro SP, gr. faza 2:1 2014. 74.738
4. Južna Koreja - BiH Seul Prijateljska 2:0 2006. 64.836
5. Portugal - BiH Lisabon Baraž za SP 1:0 2009. 60.588

Drugi put smo na Luzu igrali u baražu za naredno veliko takmičenje - Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini. Za razliku od utakmice 2009. godine, te novembarske noći sudija Wolfgang Stark nas je iznenadio dosuđenim penalom (iako čist kao suza), ali i priznatim golom Emira Spahića iz čistog ofsajda, pa možemo reći da nas je sudija pogurao na toj utakmici, no to nismo uspjeli materijalizovati.

Nakon 0:0 u Zenici, dok je još važilo pravilo gola u gostima, otišli smo u Portugal s nadom da i s neriješenim rezultatom s barem jednim postignutim golom možemo na EURO, ali Portugal nas je deklasirao sa 6:2, iako smo imali aktivan rezultat dva puta (2:1 i 3:2). 

Golove za naš tim postigli su, dakle, Misimović i Spahić, dok su strijelci za Portugal bili Ronaldo (2), Nani, Postiga (2) i Veloso. 

Ovaj poraz je i drugi najteži u historiji naše selekcije nakon poraza od Argentine 5:0 u prijateljskoj utakmici, ali i jedina utakmica u kojoj su Zmajevi primili čak šest pogodaka.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Nakon ovog meča slijede porazi od po 4:0, a gubili smo tim rezultatom od Belgije, Grčke i Irana, te su te četiri utakmice jedine u historiji u kojima smo gubili po četiri razlike.

# MEČ TAK. REZ. GOD.
1. Argentina - BiH Prijateljska 5:0 1998.
2. Portugal - BiH Baraž za EP 6:2 2011.
3. BiH - Grčka Kv. za EP 0:4 2006.
4. Belgija - BiH Kv. za SP 4:0 2016.
5. Iran - BiH Prijateljska 4:0 2001.

Večeras nam neki, čak i naši navijači, prognoziraju katastrofu protiv Portugala, no nadamo se kako će Zmajevi još jednom odigrati dobar meč protiv favorita i, što da ne, konačno skinuti skalp jednoj velikoj reprezentaciji u takmičarskoj utakmici. 

Top Komentari

Krivaja Zavidovići
Ovo je engleski sudija dosta dobro odsudio. Svi prekršaji su bili, igranja rukom takođe izuzev ovog zadnjeg gdje nisam vidio najbolje. Znam da sam posl8je tekme bio ljut na Muslimovića, morao je dati gol poslije one odbijene lopte. Ali kakva je ekipa tada bila, mogli smo se nositi sa najboljim svjetskim reprezentacijama ravnopravno, sad smo pali u prosječnost, čak bi rekao i ispodprosječnost...
0 0
pjanke.sa
Samo inat i motivacija mogu izvuci dobar rezultat veceras. Igracki smo puno losiji i oni su favoriti. Ali ako budemo trcali 2x vise od njih svasta je moguce. Znajuci nase manekene, vidjecemo.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi