Izabran najveći favorit i najveći autsajder Eura: Na jedne kvota 5, na druge čak 400

Još šest mjeseci do spektakla

Izabran najveći favorit i najveći autsajder Eura: Na jedne kvota 5, na druge čak 400

Edmir Škorić

Počela je fudbalska groznica iako je ostalo još šest mjeseci do Evropskog prvenstva u Njemačkoj, a još uvijek nisu poznati ni svi učesnici.

Za sada je poznato 21 od 24 učesnika Eura u Njemačkoj. Neke reprezentacije pak traže svoj put do Njemačke kroz baraž koji se igra u martu, a među njima i reprezentacija BiH. Sutra ćemo saznati hoćemo li igrati protiv Ukrajine ili Finske u polufinalu, a u potencijalnom finalu vjerovatno Izrael ili Island.

U međuvremenu, 20 selekcija već uveliko čeka 2. decembar i žrijeb grupne faze, dok su kladionice već odabrale kvote za favorite i autsajdere kontinentalnog takmičenja.

Kladionice najvećim favoritima smatraju Francusku i Englesku sa kvotom 5, dok Njemačku stavljaju na treće mjesto sa kvotom 7. Slijede Španija s kvotom 8, Portugal s kvotom 10, a onda branilac titule Italija sa kvotom 15, koliko je kvota i na Nizozemsku te Belgiju. Tek na devetom mjestu Hrvatska sa kvotom 25, kao i Danska.

Oglasi

Kada su u pitanju autsajderi, Albanija je na posljednjem mjestu sa kvotom 400, dok je kvota na Slovačku 225, a na Rumuniju i Sloveniju kvote 200. Daleko od favorita je i Srbija s kvotom 75, kao i Turska.

Podsjetimo da se Evropsko prvenstvo održava od 14. juna do 14. jula naredne godine, a nadamo se da će tamo biti i bh. reprezentacija unatoč katastrofalnim kvalifikacijama u kojima smo doživjeli čak dva poraza od Luksemburga.

Portugal, Francuska, Španija, Belgija, Engleska i domaćin Njemačka su u prvoj jakosnoj grupi pred žrijeb u decembru.

Mađarska, Turska, Danska, Albanija, Rumunija i Austrija nalaze se u drugoj, Hrvatska, Škotska, Slovenija, Slovačka, Češka i Nizozemska u trećoj. U četvrtoj su Italija, Srbija, Švicarska i tri reprezentacije koje tek treba da se plasiraju na EP.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Neke zemlje uveliko špekulišu o žrijebu, traže se idealne grupe, no jasno je da će, kakve god one budu, Euro ponuditi pravi fudbalski spektakl.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi