Nijemci objavili imena osmorice sigurnih, pogledajte koje sve zvijezde bi mogle ostati bez Eura
Iskusni njemački as Thomas Muller u onoj "zabrinjavajućoj" kategoriji. (Foto: EPA)

Nagelsmann traži idealnih 23

Nijemci objavili imena osmorice sigurnih, pogledajte koje sve zvijezde bi mogle ostati bez Eura

Edmir Škorić

Poraz od Austrije rezultatom 2:0 u prijateljskoj utakmici ponovo je zabrinuo njemačku javnost. i pod vodstvom Juliana Nagelsmanna postoje očiti problemi, a sve je bliže Evropsko prvenstvo kojem će domaćin biti upravo Njemačka.

Sve je manje vremena, a sve je veći pritisak na Nagelsmanna, ali i fudbalere Njemačke koji će morati dobro da se oznoje ako žele da se nađu na spisku za Evropsko prvenstvo.

Nakon obećavajućeg starta novog nacionalnog selektora Juliana Nagelsmanna na putovanju u SAD, na kraju godine uslijedila su dva otrežnjujuća poraza od Turske i Austrije.

Dobrih šest mjeseci prije Evropskog prvenstva, Nagelsmann je sebi čak postavio fundamentalno pitanje da li će se možda morati odreći dva procentna poena talenta i umjesto toga ubaciti još dva 'radnika'.

Sada će čekati da vidi kako će se odvijati sezona, ali neće biti mjesta za sve na tom konačnom spisku od 23, pa je vrlo izvjesno da će neke zvijezde ostati kod kuće. Njemački mediji objavili su listu sigurnih putnika na Euro i na njoj se nalazi osam fudbalera.

Oglasi

Iako Njemačka ima vrhunske golmane, siguran je tek Kevin Trapp, koji je jedini impresionirao protiv Turske i Austrije u odsustvu Marcn-Andre ter Stegena, koji ne bi trebao imati problema kada bude objavljivanje spiska, no niko nije siguran, pa ni on niti Manuel Neuer. Trapp jest.

Nagelsmann i njegov stručni štab na slatkim mukama, ali i pod velikim pritiskom (Foto: EPA)

Na toj listi povlaštenih nalazi se i iskusni kapiten Ilkay Gundogan, koji će predvoditi Nijemce na Euru, a može ga u tome spriječiti jedino neka nesreća ili povreda.

Nagelsmann ima svoje favorite, a među njima je i Joshua Kimmich, pa će zvijezda Bayerna sigurno igrati na Euru, baš kao i njegovi saigrači Leon Goretzka, Jamal Musiala i Leroy Sane.

Mjesta će biti i za napadača Borussije Dortmund Niclasa Fullkruga, kao i mladu zvijezdu Bayer Leverkusena Floriana Wirtza.

Fullkrug je dao 10 golova na 13 utakmica za Njemačku i sigurno ide na Euro, baš kao i Wirtz kojeg Nagelsmann smatra ključnim igračem tima i koji Bayer Leverkusen drži na vrhu Bundeslige.

Oglasi

Drugi igrači koji su blizu toga da "potvrde" odlazak na Euro su Thomas Muller, Kai Havertz, Serge Gnabry, Pascal Gross, Robin Gosens, Mats Hummels, Antonio Rudiger, Jonathan Tan, te golmani Neuer i Ter Stegen.

Mnogima nastup na Euru visi o koncu, neki već znaju da su otpali

Sada onaj zanimljiviji dio. Prema njemačkom TZ-u, igrači koji moraju da budu jako zabrinuti jer im nastup na Euru visi o koncu su golmani Bernd Leno, Olivier Baumann i Janis Blaswich. Teško da će se ijedan naći na spisku jer za očekivati je da Nagelsmann pozove trojicu, a to su Trapp, Ter Stegen i Neuer.

Defanzivac Borussije Dortmund Niklas Sule je takođe u strahu da će ostati bez poziva za Euro, kao i njegov saigrač Nico Schlotterbeck, kojem Nagelsmann ne vjeruje previše i ne oslanja se na njega.

Tu je i mladi defanzivac Milana Malich Thiaw, potom iskusni Emre Can, David Raum, Robert Andrich, Julian Brandt, Jonas Hofmann i Robert Andrich.

Oni koji gotovo sigurno neće ići na Euro su Grischa Prömel, Chris Führich, Kevin Behrens i Marvin Ducksch. Svi su slavili svoju prvu nominaciju za njemački tim pod Nagelsmannom, ali će biti teško u konkurenciji za Euro.

Postoji još niz sjajnih igrača čiji status je pomalo neshvatljiv. Youssoufa Moukoko , Karim Adeyemi i Marco Reus su igrači koji bi mogli natjerati Nagelsmanna da se predomisli ako u ostatku sezone zablistaju, a u toj grupi su još Matthias Ginter, Robin Koch, Angelo Stiller, Rani Khedira i Maximilian Beier iz Hoffenheima.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Činjenica je da Njemačka ima veliku bazu sjajnih fudbalera i da će Nagelsmann biti na slatkim mukama kada dođe vrijeme da odbere igrače za Evropsko prvenstvo gdje će ovaj tim svakako biti jedan od favorita za osvajanje trofeja.

Nijemci će svoje rivale u grupnoj fazi saznati 2. decembra kada će biti održan žrijeb, ali neće biti potpun pošto će se preostala četiri tima tražiti u martu kroz baraž Lige nacija, gdje se nalazi i bh. reprezentacija.

Top Komentari

Joe17
Robert Andrich x2 haahhahahaahha
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti