Pehar izložen na Puškaš Areni: Koja zastava BiH se nalazi na trofeju Europa lige?

Za finale Sevilla - Roma u Budimpešti

Pehar izložen na Puškaš Areni: Koja zastava BiH se nalazi na trofeju Europa lige?

A. Čaušević
Teme:

Trofej Europa lige je drugi najprestižniji u UEFA-inim klupskim takmičenjima, odmah iza Lige prvaka te su na peharu ugravirene zastave članica krovne fudbalske organizacije u Evropi.

Kako to obično biva UEFA za veliko finale dostavi pehar u grad u kojem se igra finale, a to je za takmičarsku godinu 2023/24 slučaj sa Budimpeštom.

Na peharu je i dalje ispisano Coupe UEFA što je zapravo nekadašnji naziv takmičenja Europa lige, odnosno Kup UEFA koji se igrao od 1971. do 2009. godine.

Zaštitni znak tog pehara su zastave članica UEFA-e pa se tako na prvobitnom i originalnom peharu nalazila zastava Republike BiH, tj. zastava sa šest ljiljana u plavom štitu pod kojom je naša država i priznata u UN-u.

Ranije se na peharu nalazila zastava Republike BiH

UEFA originalni trofej čuva u Nyonu, dok za finale dostavlja replike koje poslije toga preuzimaju pobjednici finala.

Interesantno da se na peharu izloženom na stadionu Puškaš Arena nalazi aktuelna zastava BiH i smještena je između zastava Moldavije i Kazahstana.

Sam trofej Europa lige izrađen je od srebra i nalazi se na postolju od žutog mramora i najteži je od svih UEFA-inih trofeja.

Na peharu u Budimpešti se nalazi aktuelna zastava BiH

Težak je nevjerovatnih 15 kg, a također je i poprilično visok 65 cm, a za razliku razliku od većine trofeja tradicionalnog izgleda, pehar Europa lige ne uključuje ručke.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Originalni trofej cijelo vrijeme ostaje u UEFA-i, al ekipe za pobjedu u takmičenju dobivaju replike u punoj veličini.

UEFA također posebno odaje priznanje timovima koji osvoje trofej tri puta uzastopno ili pet puta ukupno, to je do sada jeidno uspjelo Sevilli.

Top Komentari

HarisADP
Serem se na francusku zastavu i francuske ljiljane! Bosnje glupe u 3 klika mozete vidjeti da je ovaj grb kopija francuskog. Cio balkan se smije sto svojatamo ljiljane francuske
1 6
Pajkan
M
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi