Slavnom klubu iz Premier lige se sprema rekordno oduzimanje bodova!

Vrlo lako bi mogli ispasti iz lige

Slavnom klubu iz Premier lige se sprema rekordno oduzimanje bodova!

Edmir Škorić
Teme:

Oduzimanje bodova vid je kazne koju trpe oni koji krše pravila. Prošle sezone je Juventus izgubio bodove i ostao bez Lige prvaka, a sada se sprema kazna i za slavni klub na Otoku.

Everton se suočava sa oduzimanjem 12 bodova nakon što je Premier liga preporučila rekordnu kaznu zbog navodnog kršenja pravila finansijskog fair playa (FFP).

Karamele, koje su za dlaku izbjegli ispadanje u svakoj od posljednje dvije sezone, navodno su prekršili finansijska pravila Premier lige. Vjeruje se da vodeća fudbalska divizija engleskog fudbala želi da se suoče s teškom kaznom, kako bi dali primjer drugim timovima da se takve stvari neće tolerisati.

Ako bude proglašen krivim, Everton bi se mogao suočiti sa oduzimanjem čak 12 bodova. Na osnovu trenutne tabele, to bi ih ostavilo na dnu sa -5 bodova.

To bi ujedno bio i najveći oduzimanje bodova u historiji Premier lige. Portsmouthu je oduzeto devet bodova zbog propusta u administraciji 2010. godine, dok su Middlesbroughu oduzeta tri boda zbog odlaganja utakmice u kratkom roku jer nije imao dovoljno igrača za utakmicu ​​1997. godine. Oba tima su ispala iz lige.

Oglasi

I bez ovako teške kazne, Everton je među favoritima za ispadanje. Trenutno su 16. na tabeli Premier lige - samo tri boda iznad zone ispadanja. Ako dobiju zabranu od 12 bodova, naći će se na 11 poena od sigurne zone.

Kako prenosi The Telegraph, Evertonov slučaj razmatra nezavisna komisija. Oni, a ne Premier liga, će donijeti konačnu odluku. Smatra se da je Everton zabilježio finansijske gubitke od 371,8 miliona funti - 266,8 miliona funti više od budžeta.

U Evertonu vjeruju da su poštovali pravila i oni će "snažno braniti" svoju poziciju. Nadaju se da će uvjeriti komisiju da ih ipak ne kazni ili da ta kazna bude manja od predviđene koja bi mogla biti kobna za tim koji nikada nije ispadao iz najvišeg ranga engleskog fudbala.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Na stolu su i druge kazne, kao što su novčana kazna, embargo na transfere ili blaži gubitak bodova. Ipak, Premier liga je jako stroga sa pravilima i htjet će da na najgori mogući način kazni sve one koji rade mimo propisa.

Everton za četiri dana gostuje West Hamu, ali fudbaleri, stručni štab i navijači ovog tima sada samo žele što prije saznati kakva konačna odluka će biti donesena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi