Šta nas očekuje u novoj sezoni Evropa lige: Rusija pogurala Srbiju, šansu ima i Zrinjski

Finale se igra 31. maja 2023. godine u Budimpešti

Šta nas očekuje u novoj sezoni Evropa lige: Rusija pogurala Srbiju, šansu ima i Zrinjski

H. Zilić

Formiranjem UEFA konferencijske lige i Evropa liga je doživjela dosta promjena.

Tako umjesto 48 klubova u grupnoj fazi Evropa lige gledamo 32 kluba podijeljenih u osam grupa sa po četiri tima po uzoru na Ligu prvaka.

Međutim, put do grupne faze Evropa lige također je dosta izmjenjen.

Kroz ligaško takmičenje plasman u Evropa ligu imaju klubovi čije su zemlje plasirane od 1. do 15. mjesta na tabeli nacionalnih koeficijenata. Rusija je sankcionisana, njihovi klubovi neće učestvovati ove sezone u evropskim takmičenjima, pa je 15. mjesto umjesto Rusije zauzela Srbija koja je tako dobila klub u kvalifikacijama za Evropa ligu.

Dakle, kako stoje stvari pred novu sezonu?

Evropa liga kreće od trećeg pretkola, a tu će biti pobjednik Kupa Srbije i pobjednik Kupa Kipra. Njima se u trećem pretkolu pridružuje još 12 klubova koji budu poraženi u drugom pretkolu Lige prvaka.

Oglasi

Ako bh. prvak, ekipa Zrinjskog preskoči prvo pretkolo Lige prvaka, a bude eliminisana u drugom pretkolu svoj put nastavlja u trećem prektolu Evropa lige. Poraženi timovi u trećem prektolu Evropa lige sele u play off UEFA konferencijske lige, a pobjednici trećeg pretkola Evropa lige idu u play off Evropa lige.

U play offu Evropa lige pored sedam popbjednika iz trećeg pretkola čekaju ekipe Feyenoorda, Genta, Dnipra, Heartsa, pobjednik Kupa Danske, pobjednik Kupa Turske i trećepalsirani tim iz austrijske Bundeslige. Njima će se pridružiti i pet poraženih ekipa u trećem pretkolu Lige prvaka.

Ovo znači ako Zrinjski prođe dva pretkola Lige prvaka, poraz u trećem pretkolu Lige prvaka znači plasman u play off Evropa lige, a klubovi koji budu poraženi u play offu Evropa lige , svoj put nastavljaju u grupnoj fazi UEFA konferencijske lige.

Deset pobjednika play off runde Evrope lige ide u grupnu fazu drugog po snazi takmičenja u Evropi, a tamo ih već čekaju dva kluba iz Engleske, dva kluba iz Italije, dva kluba iz Francuske, dva kluba iz Njemačke, dva kluba iz Španije i jedan klub iz Portugala, kao i pobjednik ovosezonske UEFA konferencijske lige. Deset klubova koji budu poraženi u play offu Lige prvaka također takmičenje nastavljaju u grupnoj fazi Evropa lige.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Grupnu fazu Evropa lige već su obezbijedili Nantes, Betis, te pobjednik UEFA konferencijske lige Roma ili Feyenoord. Ako Feyenoord osvoji UEFA konferencijsku ligu, njegovo mjesto u play offu zauzet će navjerovatnije AZ Alkmaar.

Finale Evropa lige naredne sezone igrat će se 31. maja 2023. godine u Budimpešti, a ovogdišnje finale u kojem se sastaju Rangers i Eintracht na rasporedu je 18. maja u Sevilli.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

denimen9
Zrinjski ionako igra Ligu Prvaka. Zašto ih odmah degradirate u EL?
0 1
axel42
Šta će nas očekivati?? Treće pretkolo kapak, grupnu fazu možemo samo sanjati.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti