Selektor smatra da sutra nismo favoriti: "Gledao sam Island, impresivno je bilo"
Video:Dino Kurbegović

Press konferencija pred utakmicu

Selektor smatra da sutra nismo favoriti: "Gledao sam Island, impresivno je bilo"

E. Ganibegović, foto: D. Kurbegović

Od 17 sati održana je press konferencija pred utakmicu Bosna i Hercegovina - Island koja se igra sutra, a selektor Faruk Hadžibegić nije htio prihvatiti ulogu favorita.

"Ne bih se složio da smo mi favoriti. Reći ću vam da smo favoriti kada ih i ako pobijedimo. Imam poštovanje prema kolegama i svima koji rade. Kada govorimo o Islandu od prije 15 godina, govorili bi drugim terminima. Imam respekt prema toj ekipi. Želim skrenuti pažnju publici i mojim momcima na važnost susreta i rezultata.

Želja nam je svima da odemo na EP, imamo mogućnost prvo i drugo mjesto, imamo i taj baraž, a ja namjerno uzimam taj rizik i govorim da želimo da budemo prvi s deset pobjeda, ali ni u jednom momentu ne kažem da ćemo ih pobijediti. Mi možemo imati želje, ima i protivnik želje. Oni su imali prijateljske utakmice u januaru i februaru kada mi nismo imali što dovoljno govori o tome da su oni ozbiljno ovo shvatili", kazao je selektor Hadžibegić na početku obraćanja medijima.

Novinare je zanimalo kakvu reprezentaciju možemo očekivati sutra, a sudeći po Hadžibegićevom odgovoru on neće mnogo odstupati od sistema koji je forsirao njegov prethodnik:

"Nema tajni. Naša reprezentacija je igrala u više sistema, s tri nazad, četiri nazad, pet u sredini, jednim ili dva centarfora. Poslije ove press konferencije imamo posljednji trening gdje ću definitivno odlučiti ko će igrati. Ima ih 25, a 23 mogu na listu. Jako dobro rade, žele dobar rezultat i toga sam ja svjestan.

Pokušat ćemo igrati ofanzivno koliko nam protivnik dozvoli s ciljem da odigramo na rezultat. Što kaže Edin, najbolje bi bilo krenuti pobjedom zbog morala i svega, ali i u slučaju pobjede nije sve završeno. Vi znate ekipu, ne možemo tu nešto mnogo izmisliti."

Oglasi

Početkom godine Island je van FIFA-inog termina odigrao dvije prijateljske utakmice u Portugalu koje je selektor pratio, te je impresioniran trkom i agresivnošću igrača koji su tada nastupili.

Sutra većinu tih igrača nećemo gledati, jer je u Portugal putovala ekipa koja u tim momentima nije imala klupske obaveze, nešto slično kao što smo mi putovali u Ameriku u januaru 2018. ili decembru 2021. godine s ekipom mahom sastavljenom od igrača iz Premijer lige.

"Stalno se provlači pitanje i konstatacija s kojom se ne slažem, da je Island danas slabiji nego prije pet godina. Nisu bili na velikim takmičenjima tako davno. Svaka generacija donosi nešto novo. Nova selekcija, novi elan, nova volja, nova motivacija, ako je bilo nekih trauma, ako tako smijem da kažem, danas ih nemaju.

Ja sam otišao da pogledam njihove prijateljske utakmice. Impresivno je bilo pogledati koliko trče i koliko su agresivni. Dao sam izjavu i toliko sam bio impresioniran da su oni mislili da sam ja rekao da će nas dobiti. Onda sam morao objasniti ljudima da sam bio na utakmici. Mi se spremamo po ideji koja nam izgleda najbolja, međutim, šta znamo šta protivnik sprema?

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Momci jako dobro rade, imaju veliku želju, deset utakmica ima, najviše bih volio da krenemo s pobjedom. Vidjet ćemo do kraja dok definitivno ne odemo, ne bi trebalo donositi zaključke. Ako sutra uz pomoć dođemo do pobjede, a mislim da možemo, bit će lakše gledati taj horizont. Mi ćemo pokušati da pobijedimo, znači da ćemo ih napasti, pa koliko i oni dozvole."

Utakmica Bosna i Hercegovina - Island igra se sutra na Bilinom polju do 20:45, dok Zmajevi večeras od 18 sati na rasporedu imaju zvanični trening pred utakmicu. 

Top Komentari

Catanzaro
Otjerali ste Ivajla koji je posteno radio i bez obzira na protivnika vjerovao u momke. Ovaj vec kapitulirao i trazi alibi za poraz nije ni poceo mec
5 0
Chelsea1
Cim ti sine pocnes pricati mi nismo favoriti, nemoj ni sjedati na klupu daj ostavku odmah molim te. Nikad mi necemo imati repku ko kockasti bez obzira koliko dobre igrace mi imali, daj jednom reci idemo dati sve od sebe i samo pobjede dolaze u obzir a ne mi nismo favoriti, bit ce tesko i zadovoljan sa bodom.
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi