Galatasaray sumnja na Fenerov plan: "Moramo biti oprezni"

Dan do "spektakla" na jugoistoku Turske

Galatasaray sumnja na Fenerov plan: "Moramo biti oprezni"

Edmir Škorić

U nedjelju od 20 sati i 30 minuta je planirana utakmica turskog Superkupa u Sanliurfi na jugoistoku Turske, no danima se već govori o radikalnoj odluci uprave Fenerbahčea koja je odlučna da na teren pošalje U19 tim.

Fenerbahče je od Fudbalskog saveza Turske tražio da se utakmica pomjeri za neki drugi datum jer joj je veoma zgusnut raspored zbog mečeva u prvenstvu i Konferencijskoj ligi, a takođe je zahtijevao strane sudije, no zahtjevi žuto-plavih su odbijeni, zbog čega je uslijedio bojkot trenutno drugoplasirane momčadi lige.

Odluka je da se sutra istrči na teren sa devet U19 fudbalera, nakon čega bi se trojica brzo "povrijedila", što bi značilo da se meč prekida i da se ne može nastaviti jer, prema fudbalskim pravilima, da bi se igrao jedna ekipa mora da ima najmanje sedam igrača u polju.

To bi značilo da bi Galatasaray slavio službenim rezultatom 3:0, ali ne bi bilo tradcionalne proslave i dodjele medalja, dok bi Fenerbahče zakonski na ovaj način izbjegao eventualne kazne od strane Saveza.

S druge strane, Galatasaray se priprema za utakmicu sasvim normalno i planira da igra u najjačem sastavu. Na večerašnjoj press konferenciji će Galatini predstavnici doći, a Fenerovi neće.

Oglasi

Uprava Galate je čak odlučila da igračima da predviđen bonus za pobjedu bez obzira na sve, čime svom gradskom rivalu želi pokazati da mu svojim postupcima neće umanjiti značaj osvajanja trofeja.

Ipak, neki bliski Galati pozivaju da se na teren također izvede U19 ekipa i da se na taj način odgovori Feneru, no trener Okan Buruk navodno nema namjeru da to učini i želi izvesti najjačih 11.

Predsjednik Dursun Özbek je oštro protiv da se na Fener izvode juniori. Özbek je navodno rekao: "Zašto bismo pokazali dobru volju onima koji nemaju dobre namjere? Ne možemo biti sigurni kakvu vrstu planiranja rade ili šta misle. Moramo biti vrlo oprezni. Moramo se držati podalje iz rasprava. Možda samo blefiraju".

Podsjetimo da se prvobitno utakmica trebala igrati 29. decembra prošle godine u Saudijskoj AArabiji, ali je zbog neočekivanih događaja otkazana. Sada su ponovo sve oči uprte u veliki turski derbi, ali čini se da će opet svijet obilaziti negativne slike iz Turske.

Potražite više informacija na temu Super Lig:

Galatasaray je aktuelni prvak Turske, Fener osvajač Kupa. Trenutno ova dva velikana vode žestoku borbu za titulu i trenutno je Galatasaray na +2. Posljednji osvajač Superkupa Turske je Trabzonspor Edina Višće.

Gledajući opću statistiku, Galatasaray ima 16 naslova Superkupa, Trabzonspor ima 10, koliko imaju i Fener i Bešiktaš.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi