Otkriven najluđi plan ikada: Fener s devet igrača počinje meč s Galatom, a onda...

Ovo prelazi sve granice

Otkriven najluđi plan ikada: Fener s devet igrača počinje meč s Galatom, a onda...

Edmir Škorić

Fenerbahče i Galatasaray trebalo bi da se bore za trofej u Superkupu Turske u nedjelju, ali bit će to samo još jedan u nizu skandala u turskom fudbalu.

Sezona za pamćenje u Turskoj, definitivno. Iako smo na početku uživali prateći veliku borbu Fenerbahčea i Galatasarayja, u posljednje vrijeme dolaze samo negativne vijesti iz Istanbula.

Fenerbahče se osjeća oštećenom strankom, a nakon utakmice u Trabzonu gdje su njegovi igrači napadnuti, predsjednik kluba Ali Koc najavio je istupanje iz lige.

Vijećalo se o tome prije nekoliko dana, no ipak će se čekati kraj sezone. U međuvremenu Fenerbahče je tražio odgodu utakmice Superkupa zbog preopterećenog rasporeda jer igraju i u prvenstvu i u Konferencijskoj ligi, potom i strane sudije, ali Turski fudbalski savez nije im izašao u susrest, pa su Ali Koc i njegovi saradnici odlučili da bojkotuju finale.

Stoga su u upravi Fenera donijeli novu šokantnu i krajnje radikalnu odluku, pa će sa svojom U19 ekipom igrati finale sa Galatom. No, to nije sve, otišli su korak dalje i osmislili plan kako da pokvare zabavu svojim rivalima.

Oglasi

Naime, u Sanliurfu će Fenerbahče istrčati na teren sa devet U19 fudbalera, što je minimalan broj igrača jedne ekipe na terenu prema Pravilniku o fudbalskom takmičenju, nakon čega će se trojica " prisilno povrijediti", neće moći da nastave, neće biti nikoga da ih zamijeni, zbog čega će duel biti prekinut i registrovan rezultatom 3:0 za rivala. Jasno, pravila nalažu da bi za odigravanje utakmice trebalo biti najmanje sedam igrača jedne ekipe na terenu. 

Uprava Fenerbahčea ne želi elemente protesta poput nedolaska na teren ili povlačenja s terena zbog visokih kazni koje bi vjerovatno uslijedile, posebno sada kada su u ratu sa Turskim savezom. Odlučili su na zanimljiv način sabotirati utakmicu Superkupa, a uz to Turski fudbalski savez neće imati osnova da im oduzme bodove ili ih žestoko kazniti suspenzijama čelnika kluba.

Ono što je Feneru također važno je da na ovaj način, ranim prekidom utakmice, prema sportskim pravilnicima neće biti svečane dodjele pehara koja je planirana na kraju utakmice.

Trener Ismail Kartal također neće prisustvovati zajedničkoj konferenciji za novinare koja će se održati s Galatasarayem uoči utakmice. S druge strane, Galatasaray će dan prije teške utakmice u punom sastavu doći na zvaničnu press konferenciju u Şanlıurfu. Sastanku će prisustvovati trener Okan Buruk i jedan od njegovih igrača.

Ukoliko se sve ovo obistini, u nedjelju će nam dolaziti nove nevjerovatne scene iz Turske, a svijet će opet pisati o njihovoj sramoti. No, sve ovo je loše za one neutralne i istinske fudbalske sladokusce, koji bi radije voljeli da gledaju spektakularno finale i veliku borbu za trofej između dva sjajna tima.

Potražite više informacija na temu Super Lig:

Mogla je to osim toga biti prilika da Edin Džeko i Rade Krunić osvoje prvi trofej u Turskoj... Ipak, uprava kluba smatra da Turski fudbalski save ne radi ispravno i na ovaj način želi iskazati svoje nezadovoljstvo, ali će onda prepustiti ljutom gradskom rivalu još jedan trofej.

U prvenstvu Galatasaray je lider sa dva boda prednosti, iako se prava borba tek očekuje, a ko zna kako će se na kraju sve to završiti s obzirom na sva ova negativna dešavanja, loše sudijske odluke, navijačke ispade, brojne incidente...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi