Gdje više nalaze taj novac? Završava se prelazni rok u Turskoj, Fener krenuo u posljednju ofanzivu!

Cilj je samo jedan

Gdje više nalaze taj novac? Završava se prelazni rok u Turskoj, Fener krenuo u posljednju ofanzivu!

Edmir Škorić

Dosta novca sa istoka je ovog ljeta otišlo na zapad. Uglavnom su trošili klubovi iz Saudijske Arabije koji su doveli brojne evropske nogometne zvijezde. I dok je tu stvar jasna - uz podršku vlade odnosno države realizovani su mnogi poslovi - mnogi se ipak pitaju odakle ta moć turskim klubovima?

Ovog ljeta Fenerbahče, Galatasaray i donekle Bešiktaš nemilosrdno su dovodili zvučna imena i velike zvijezde iz najjačih liga Starog kontinenta.

Sume koje se bacaju nisu tako dramatične kao u Saudijskoj Pro ligi, ali se čini kao da svakih nekoliko dana Galatasaray, Fenerbahče i, u manjoj mjeri, Bešiktaš potpišu nekoga što tjera na razmišljanje: “Kako im ovo ide?”. A s obzirom da je njihov prijelazni rok otvoren do danas (petak), lista imena bi se mogla produžiti.

Galatasaray je doveo Wilfrieda Zahu, Hakima Ziyecha (koji je bio na ivici odlaska u Saudijsku Arabiju), Tanguya Ndombelea i Davinsona Sancheza, kao i otkupom ugovora Maura Icardija koji je već igrao na posudbi u tom klubu iz PSG-a.

Fenerbahče je potpisao Freda, Edina Džeku, Dominika Livakovića, Dušana Tadića i Cengiza Undera. Bešiktaš je angažovao Alexa Oxlade-Chamberlaina, Antu Rebića i Milota Rašicu.

Oglasi

I tu dakle nije kraj. Neki pokušavaju da u posljednjim satima uhvate još neko veliko pojačanje. U Fenerbahčeu skoro cijelo ljeto pokušavali dovesti igrača na poziciji centralnog veznog, koji ima ulogu defanzivca, odnosno klasičnu "šesticu", a jedna od glavnih meta bio je Rade Krunić.

Reprezentativac BiH na kraju je ostao u Milanu, ali Fener i dalje žudi za takvim profilom igrača. Uprava kluba nema puno vremena, ali u toku dana nastoji da završi jednog od četvorice igrača koje smatra idealnim kandidatima za tu poziciju.

Jedna od glavnih želja je Bragin Al Musrati. Ovaj 27-godišnji Libijac prvi je na listi želja, ali Braga uporno odbija da ga proda. Fener sprema posljednju ofanzivu, ali ako ubrzo ne dobije pozitivan odgovor, kreće u pregovore sa drugim timovima.

Drugi na listi je godinu dana mlađi Wilfried Ndidi. Nigerijac je jedan od rijetkih igrača koji je ostao u Leicesteru nakon što je klub iz Premier lige ispao u Championship, a sada mu se otvara mogućnost da zaigra u slavnom Feneru i da nastupa u evropskom takmičenju.

Budući da Ndidiju ugovor istječe na kraju sezone, možda postoji šansa da se uvjeri Leicester City da proda svog veznjaka koji može igrati na više pozicija, a naravno Fener mora pronaći i dogovor sa samim igračem.

Oglasi

Još jedan od kandidata za poziciju broj šest je i Dendoncker, koji može igrati kao stoper i kao zadnji vezni. 28-godišnjak je u Aston Villi, ali engleski klub ne računa na njega i spreman ga je ili prodati ili poslati na posudbu. Feneru bi to moglo biti jako privlačno, posebno ako tim iz Birminghama bude spreman preuzeti dio igračeve plate.

I na kraju, još jdan igrač iz Engleske je na radaru Fenera, a riječ je o Andre Gomesu. Portugalski nogometaš očajnički želi da ide iz Evertona jer je svjestan da nema prostora za igru na Goodison Parku, a u Feneru bi dobio šansu da oživi svoju karijeru.

Potražite više informacija na temu Super Lig:

Kao i u slučaju Dendonckera, Everton je spreman na sve samo da se riješi igrača. Gomes je svoje najkonstantnije razdoblje posljednjih godina proveo u Lilleu, gdje je prošle sezone igrao na posudbi, odigravši 1719 minuta u 27 utakmica. Ipak, s obzirom na česte povrede, Francuzi su odbili da ga otkupe, a možda bi to moglo da spriječi upravu Fenerbahčea da ga dovede ovog ljeta.

Ipak, opcija posudbe svakako dolazi u obzir i to bi moglo da bude rješenje i za klubove i za samog igrača. Sve je manje vremena, primičemo se kraju ljetnog prijelaznog roka u Turskoj, pa uprava Fenera mora da krene u hitnu realizaciju još jednog transfera koji bi timu povećao šanse za osvajanje titule na koju se čeka devet godina.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti