Hadžibegić nije jedini: Mogao bi "letjeti" i bivši prvak Evrope koji je osramoćen na Bilinom polju

Fernando Santos u problemu

Hadžibegić nije jedini: Mogao bi "letjeti" i bivši prvak Evrope koji je osramoćen na Bilinom polju

Eldar Ganibegović

Nakon četiri kola kvalifikacija za EURO Faruk Hadžibegić sporazumnim dogovorom s čelnicima N/FSBiH prestao je biti selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, no nije jedini koji bi nakon junskog prozora mogao postati bivši.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je s 3:0 Island na startu kvalifikacija za EURO, ali onda su uslijedila tri vezana poraza - od Slovačke, Portugala i od Luksemburga, koji je na kraju i presudio Faruku Hadžibegiću.

Međutim, nakon Bosne i Hercegovine još jedna evropska selekcija bi nakon junskog prozora mogla ostati bez selektora, a u pitanju je Poljska.

Czeslaw Michniewicz ovu selekciju odveo je do osmine finala Svjetskog prvenstva u Kataru, nakon čega ju je preuzeo Fernando Santos, koji je s Portugalom otišao korak dalje i ispao od Maroka.

Debi ovog stručnjaka na klupi Poljske nije bio uspješan. Izgubila je Poljska na startu kvalifikacija od Češke s 3:1, no u drugom kolu je savladana Albanija i utisak je koliko toliko popravljen.

Oglasi

U junu je Poljska igrala prijateljski meč protiv Njemačke i slavila s 1:0, no onda je uslijedio treći meč u kvalifikacijama i velika sramota - poraz od Moldavije 3:2.

Opis nije dostupan.

Dvadesetak dana nakon toga, iz Poljske dolaze vijesti kako bi Fernando Santos mogao biti smijenjen nakon samo četiri utakmice na klupi ove selekcije, a spominje se i ime mogućeg nasljednika. U pitanju je Jerzy Engel koji je Poljsku vodio od 2000. do 2002. godine. 

Vidjet ćemo šta će od toga biti, no treba napomenuti da bh. javnost Fernanda Santosa pamti po dobrom. Naime, on je vodio Grčku u onim kvalifikacijama za Mundijal u Brazilu, kada ga je Safet Sušić taktički razbio i na Bilinom polju je naša selekcija protiv njegove odigrala jedan od najboljih mečeva u historiji i slavila s 3:1 što nam je otvorilo vrata plasmana, koji smo na kraju i ostvarili.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Odveo je Santos tada Grčku u Brazil kroz baraž i dogurali su dalje od nas (osmina finala), a poslije toga je vodio Portugal s kojim je postao evropski prvak i osvajač prvog izdanja Lige nacija. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi