Pobijedili su: FIFA popustila pod ogromnim pritiskom sedam 'najupornijih' - Slijedi nova bitka
Velika pažnja posvećuje se onom što se dešava u Kataru i borbi sedam reprezentacija (Foto: EPA)

Dozvoljen unos transparenata

Pobijedili su: FIFA popustila pod ogromnim pritiskom sedam 'najupornijih' - Slijedi nova bitka

Midhat Šljivak
Teme:

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) popustila je pred ogromnim pritiskom i odlučila je dozvoliti unošenje zastava i simbola LGBT populacije koji su u prethodnim danima bili oduzimani od strane osiguranja.

FIFA se suočila s ogromnim problemom u organizaciji takmičenja na Svjetskom prvenstvu u Kataru, pa je zbog kršenja prava LGBT populacije bila izložena velikom pritisku.

Prema katarskim zakonima homoseksualne veze su zabranjene i strogo se kažnjavaju, pa je tako bilo zabranjeno i unošenje bilo kakvih simbola na stadione tokom Svjetskog prvenstva.

Predsjednik FIFA Gianni Infantino popustio je pod velikim pritiskom i u dogovoru s organizatorima obilježja se mogu unositi (Foto: EPA)

Osiguranje je prethodnih dana na utakmicama oduzimalo sve što podsjeća na simbole LGBT populacije, a pojedinim navijačima nije dozvoljen ulazak na stadion.

Zbog toga je FIFA trpila ogromne kritike. Jučer su fudbaleri Njemačke izašli na teren i javno su protestvovali protiv zabrana, a sedam najupornijih selekcija prijetilo je napuštanjem prvenstva.

FIFA je danas malo omekšala stav. Reprezentacijama koje protestvuju za LGBT prava poslali su poruku da navijači mogu na stadione sa simbolima ove organizacije.

Oglasi

"FIFA je brojnim Savezima saopštila kako navijačima s LGBT simbolima koji dolaze na stadion osiguranje više neće oduzimati obilježja, niti će ih zaustavljati na ulazu", piše The Independent.

One Love traka zbog koje je nastao haos na Svjetskom prvenstvu (Foto: DFB)

Nije međutim još uvijek poznato hoće li FIFA na kraju dozvoliti i nošenje 'One Love' kapitenske trake. Zbog nje je i nastao sav haos jer su zabranili kapitenima sedam selekcija da se na terenu pojave s trakom.

Njemačka, Engleska, Danska, Nizozemska, Belgija, Vels i Švicarska su zbog toga prijetile istupanjem iz FIFA, što je jučer potvrdio direktor Fudbalskog saveza Danske Jakob Jensen.

"To nije odluka koju smo donijeli sada, već o njoj razmišljamo duže vremena. Mi u Skandinaviji smo o svemu diskutovali još od augusta", rekao je on i dodao je:

Protest reprezentativaca Njemačke prema FIFA pred utakmicu protiv Japana (Foto: EPA)

"Vjerujem da će biti izazovno ako se Danska isključi na svoju ruku. Moramo razmisliti o ovom pitanju i vratiti povjerenje u FIFA-u. Trebamo biti svjesni šta se desilo i kreirati strategiju."

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Cilj sedam reprezentacija sigurno neće biti potpun sve dok FIFA ne odobri korištenje 'One Love' trake i sigurno je da će biti još pritiska na krovnu kuću svjetskog fudbala da dozvoli simbole i na terenu.

I ovo je svakako velika pobjeda država koje su se borile za prava drugih i drugačijih, ali to im neće biti dovoljno i dodatna bitka će biti nastavljena.

Top Komentari

plemic
pobjedaaaaaa!!!
3 9
user1639705257
Izilazitesa mundijalsvi derpaši
2 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije