FIFA na udaru, "negativac" uradio ono što je strogo zabranjeno: Ko će uopšte igrati finale Mundijala

Stigla je žalba

FIFA na udaru, "negativac" uradio ono što je strogo zabranjeno: Ko će uopšte igrati finale Mundijala

Admin Čaušević
Teme:

Završnica Svjetskog prvenstva nije mogla proteći bez skandala. Navjeći krivci za to su sudije koji su dopustili da se o njima priča kao negativnim protagonstima polufinalnih mečeva. Riječ je o Danielu Orsatu iz Italije i Cesaru Ramosu iz Meksika zbog kojih se FIFA našla na udaru.

Hrvati su rigali vatru na italijanske sudije zbog diskutabilnih odluka tokom utakmice protiv Argentine. U centru pažnje je bio dosuđeni penal kojeg je u gol pretvorio Lionel Messi nakon što prethodno nije sviran korner za Vatrene.

I drugo utakmica između Francuske i Maroka je donijela sumnjive odluke, ali za razliku od Orsata, njegov kolega iz Meksika je uradio ono što je strogo zabranjeno prema FIFA-inom pravilniku.

Najviše pažnje je privukla situacija iz prvog poluvremena kada su su u duelu bili Theo Hernandez i Sofiene Boufal. Generalni dojam je da je Francuz napravio faul, ali je Ramos dao žuti karton marokanskom fudbaleru.

Nezadovoljni sudijskim kriterijumom Marokanci su se odlučili za očekivan potez. Uputili su žalbu FIFA-i zbog suđenja uz nadu da bi oni mogli biti ti koji će biti poslani u finale.

Oglasi

FS afričke selekcije smatra da je njihov tim oštećen za dva penala. Prva je situacija sa Boufalom, a druga se odnosi na obaranje Selima Amallaha u kaznenom prostoru kada sudija nije ništa svirao.

Ulje na vatru je odučio dodati i meksički sudija koji se oglasio na društvenim mrežama i poslao je poruku marokanskom narodu i navijačima Lavova Atlasa.

FIFA strogo zabranjuje sudijama da komuniciraju sa javnosti posebno na velikim događajima zbog čega je Ramos još više poprimio ulogu negativca.

"Moji prijatelji, marokanski narode. Budite strpljivi. Ukoliko niste zadovoljni možete uložiti žalbu FIFA-i da se utakmica ponovo igra", Ramosova je izjava koju je prenio Footmercato.

Oglasi

FIFA do sada nikada nije napravila takav presedan da se nakon žalbe ponovi neka utakmica, pogotovo ne na Svjetskom prvenstvu te će marokanska žalba prema svemu sudeći biti uzaludna.

Ovo je samo jedan u nizu od problema sa kojim se suočio Gianni Infantino od početka Svjetskog prvenstva, prvenstvno zbog suđenja. Uvođenje poluautomatskog ofsajda je izazvalo određenu pometnju jer su golovi bili poništavani zbog zaista milimetarskih nedozvoljenih grešaka.

Osim u slučaju da se ne desi neko čudo Maroko i Hrvatska će u subotu igrati za treće mjesto, dok je veliko finale između Francuske i Argentine na programu u nedjelju.

Pod velikim pritiskom će svakako biti i Pieruligi Collina koji će morati delegirati glavnog sudiju za najvažniju utakmicu turnira.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

U igri je ostalo nekoliko sudija. Najveće šanse da duel za najvažniji trofej u svijetu fudbala ima poljski arbitar Syzmon Marciniak koji je imao dobra suđenja u susretima Argentina - Australija i Francuska - Danska.

Osim Marciniaka u igri da sude finale još su ostali Amerikanac Ismael Elfath nakon što je zemlja njegovog rođenja Maroko ispala te Brazilac Walter Sampaio koji je imao nekoliko spornih odluka u duelu četvrtfinala između Engleske i Francuske.

Top Komentari

denimen9
Perez i Bartomeu su jedina dva lika koja mogu spasiti nogomet. Svi ostali likovi su sa dna kace.
0 0
Galacticosi
Navijao sam za Maroko, ali od toga nema nista
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi