FIFA osniva novo takmičenje: Gledaćemo borbu osam najboljih selekcija svijeta

Infantino spreman na promjene

FIFA osniva novo takmičenje: Gledaćemo borbu osam najboljih selekcija svijeta

M. Šljivak

Predsjednik FIFA Gianni Infantino predložio je osnivanje mini Svjetskog prvenstva.

Takmičenje koje je zamislio prvi čovjek svjetske kuće fudbala igralo bi se svake dvije godine, a na njemu bi se našlo osam najboljih selekcija na svijetu.

Prvenstvo bi nosilo naziv "Final 8" i igralo bi se u oktobru i novembru počevši od 2021. godine, te bi se održavalo svake druge godine.

Navodno, FIFA je dobila ponudu neimenovanog investitora koji je za prava na ovo takmičenje spreman izdvojiti čak 25 milijardi dolara za 12 godina, a takva financijska prilika se jednostavno ne propušta.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Tako bismo od 2021. godine mogli dobiti novo takmičenje pod okriljem FIFA, dok bi se ukinuo Kup Konfederacija koji se igrao svake četiri godine u zemlji domaćinu Svjetskog prvenstva.

Infantino je i ranije najavljivao promjene i na samom Svjetskom prvenstvu. Želi prvenstvo sa 48 selekcija i ovaj format bi se mogao igrati već od 2022. godine i prvenstva u Kataru.

Top Komentari

Benjamingst
Fudbal je postao business za 10 godina unisti ce ovaj sport FIFA. Kad se sredim kup sampiona kup UEFA kup kupova euro da 8 selkcija, bilo je millia gledati, danas je samo igra za bogate klubove, I ta UEFA nikad nece dozvoliti klubovima da istoka da prave rezultate. Treba istocna Europa da osnuje svoje takmicenje a zapad neka ima svoje.
9 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi