Guardiola trener godine, a FIFA-in izbor najboljih 11 mnoge je zbunio: Čak šestorica iz iste ekipe

FIFA The Best

Guardiola trener godine, a FIFA-in izbor najboljih 11 mnoge je zbunio: Čak šestorica iz iste ekipe

Edmir Škorić

FIFA je izabrala najbolji tim za 2023. godinu, kao i najboljeg trenera. Dominirali su aktuelni prvaci Evrope predvođeni Pepom Guardiolom.

Jedini članovi FIFA-ine idealne jedanaestorice koji su prisustovali svečanoj ceremoniji dodjele nagrada su dvojica defanzivaca Manchester Cityja John Stones i Kyle Walker. U najboljem timu čak šest fudbalera Cityja.

Courtois (Real Madrid), Walker (Man. City), Stones (Man. City), Rúben Dias (Man. City), Bernardo Silva (Man. City), Bellingham (Real Madrid), De Bruyne (Man. City), Haaland (Man. City), Mbappe (PSG), Messi (Inter Miami) i Vinicius (Real Madrid).

Pep Guardiola izabran je za najboljeg trenera od strane FIFA-e i osvojio je nagradu The Best. Ostali kandidati bili su Simone Inzaghi i Luciano Spalleti. Lionel Messi je najviše bodova dao Guardioli, potom Xaviju, a zatim Lucianu Spallettiju, koji je osvojio Scudetto s Napolijem.

Oglasi

"Hvala mom klubu. Ne znate kako je raditi s njima svaki dan, to je nešto prekrasno. Hvala mom ocu koji je tu sa 92 godine. Hvala i mojoj ženi. Uživajte u svečanosti i još jednom vam puno hvala", rekao je Guardiola koji je sa Cityjem osvojio Premier ligu, FA kup i Ligu prvaka.

Najboljim golmanom izabran je Brazilac Ederson.

Očekujemo ubrzo i proglašenje za najboljeg fudbalera svijeta za 2023. godinu u izboru FIFA-e.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Nagradu The Best za igrača godine prošli put je osvoji Lionel Messi ispred Francuza Kyliana Mbappea i Karima Benzeme, a prethodno su osvajači bili Robert Lewandowski 2020. i 2021. godine, Lionel Messi 2019., Luka Modrić 2018., te Cristiano Ronaldo 2017. i 2016. godine.

Što se tiče trenera, argentinski selektor Lionel Scaloni je 2022. godine osvojio nagradu, a prije njega 2021. Thomas Tuchel, 2020. 2019. Jurgen Klopp, 2018. Didier Deschamps, 2017. godine Zinedine Zidane i 2016. Claudio Ranieri nakon osvojene titule sa Leicester Cityjem.

Top Komentari

DOKTOR_GAZ_
Opet prednjace igraci AR567ALA..jedna zanimljivost...Rudar Prijedor i Posusje imaju ISTO EVROPSKIH TROFEJA kao AR567AL...DAKLE 0...
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi