Borac i Sarajevo za trofej: Uoči okršaja za juniorskog prvaka oglasili se Bordo prijatelji

Susret se igra u subotu

Borac i Sarajevo za trofej: Uoči okršaja za juniorskog prvaka oglasili se Bordo prijatelji

S. Mlaćo
Derbi meč posljednjeg kola Omladinske Premijer lige naše zemlje  igraju FK Borac i FK Sarajevo.

Banjalučanima je za naslov prvaka dovoljno da  slave ili remiziraju, a gostima sa Koševa igraju samo tri boda.

Jasno je da će biti veoma zanimljivo, a tim povodom oglasili su se iz Udruženja Bordo prijatelji.

“Članovi našeg udruženja pomno prate sva dešavanja vezana uz FK Sarajevo uključujući i utakmice u omladinskim kategorijama. Iako se naše osnovno razumijevanje omladinskog fudbala temelji na činjenici da je to period u kome je bitno stvarati igrače za seniorski fudbal i da rezultati nisu sami sebi cilj i svrha u tom uzrastu, ne možemo se oteti utisku da omladinski fudbal, a prije svega juniorsko prvenstvo Premijer lige BiH, polako ali sigurno postaje kopija svega negativnog što se dešava u seniorskom fudbalu odnosno seniorskoj Premijer ligi BiH. I dok nekom ko površno prati fudbal u našoj zemlji, i u fokusu ima samo seniorski fudbal, mogu promaći događanja u omladinskom fudbalu nama se to ne može desiti. Svjedočimo da su ponovo glavni protagonisti postale sudije i sudijska organizacija. Jednostavno ta organizacija ima svoje prste u svemu negativnom u domaćim fudbalskim takmičenjima i to od seniorskog do pionirskog fudbala. Gdje god je neka nepravilnost tu su upleteni pojedinci iz sudijske organizacije. Vjerovatno će nakon ovog što je već napisano šira javnost opravdano pitati šta je povod našem javnom obraćanju? Kao i uvijek do sada naše obraćanje javnosti je povezano sa našom željom i potrebom da ukažemo na nepravilnosti koje opterećuju naš fudbal. Ovaj put moramo upozoriti javnost šta se dešava u juniorskoj Premijer ligi BiH. Obraćamo se prije odigravanja posljednjeg kola i utakmice u Banja Luci između FK Borca i FK Sarajevo. Ta utakmica odlučuje juniorskog prvaka države za ovu sezonu. Juniorska titula nema težinu kao seniorska niti značaj za širu sportsku javnost, ali je neizmjerno važna tim dječacima koji godinama treniraju i ulažu napore da ostvare svoje snove. Mnogi od njih vjerovatno neće napraviti neku veliku seniorsku karijeru i ovaj trenutak je za njih ujedno i najvažniji sportski uspjeh koji će ostvariti u svojim karijerama. Stoga niko nema pravo da ruši njihove snove i omalovažava njihov višegodišnji trud nekim nesportskim i zakulisnim radnjama.

Da bi se shvatilo kako je došlo do te situacije potrebno je širu javnost upoznati sa činjenicama. Naime, nakon jesenjeg dijela prvenstva je na tabeli vodio Zrinjski. Borac je pri vrhu, a Sarajevo koje je igralo sa djecom koja su mlađa godinu ili dvije od ostalih ekipa zaostaje značajno na tabeli, jer ima mnogo neriješenih utakmica. U proljetnom dijelu Sarajevo vraća nekoliko juniora koji su bili priključeni prvom timu da igraju ponovo za juniore i dešava se rezultatsko “zlatno proljeće”. Juniori Sarajeva pobjeđuju u prvih deset prvenstvenih utakmica za redom i dolaze u priliku da se bore za duplu krunu ove sezone, jer su izborili i finale kupa. U međuvremenu juniori Zrinjskog gube bodovnu prednost i prestaju biti glavni favorit za titulu. Sa druge strane juniori Borca kreću krajnje neuvjerljivo u nastavak prvenstva i u prva tri kola proljetnog dijela od mogućih devet bodova osvajaju samo jedan, jer gube dvije utakmice i jednu igraju neriješeno. Borac pada na osmo mjesto tabele i nikome pa vjerovatno ni treneru juniora Borca nije titula, a kamo li dupla kruna, padala na pamet ni u najluđim snovima. A onda se dešava Borčeva renesansa i od tada do danas juniori Borca pobjeđuju sve utakmice prvenstva i kupa izuzev finalne utakmice kupa. Kakvo se čudo desilo sa njihovim juniorima i kako je njihova forma dostigla neslućene visine ostaje pitanje za najveće fudbalske stručnjake. Bez želje da na bilo koji način omalovažimo proljetne uspjehe dječaka Borca moramo primjetiti da je to dosta čudno da ne kažemo nevjerovatno. Odjednom dječaci Borca “briljiraju” i sa osmog mjesta nakon šesnaest kola prvenstava dolaze na prvo mjesto u predzadnjem kolu prvenstva. Teorijski posmatrano to je moguće i ekipa može ući u seriju dobrih rezultata. U kuloarima se čuju tračevi raznih dobro upućenih da je već “odlučeno” da Borac osvoji duplu krunu i da će sudije biti “izvođači” radova da se to i desi. Iako nismo pristaše teorija zavjere, pogotovo u omladinskom fudbalu, niti vjerujemo da je fudbalski sport u našoj zemlji tako duboko ogrezao u nečasne radnje da se sada i u omladinskim kategorijama “štimaju” rezultati i titule događanja u zadnjih petnaestak dana nas naprosto demantuju i uvjeravaju u suprotno. Kada je već svima bilo jasno da juniorskom timu FK Borac na putu ostvarenja planirane duple krune jedino još stoje juniori FK Sarajeva počinju se dešavaju stvari koje su nas natjerale da javnost u našoj zemlji, a pogotovo onaj dio koji voli fudbal, upozorimo na te u najmanju ruku “čudne” događaje koji svi idu na ruku Borcu, a na štetu Sarajeva. Hronološki navodimo činjenice bitne za razumijevanje šta se događa. Naime, nakon odigrana 23. kola Sarajevo i Borac su poravnani i imaju isti broj bodova, a Zrinjski bod više.

U 24. kolu Borac pobjeđuje Zrinjskog, a Sarajevo igra neriješeno u Bijeljini sa Zvijezdom 09. Na prvi pogled ništa što se nije moglo dogoditi. Međutim, utakmica odigrana u Bijeljini u suštini i potvrđuje sve sumnje koje postoje o dogovorenoj “duploj” kruni koju neko mora osvojiti bez obzira na to da li je sposoban to uraditi svojim igrama na terenu. Taj dan je na “zadatku” bio stanoviti sudija Mirić Mladen sa svojim pomoćnicima Rakić Bojanom i Marković Slobodanom. Sva trojica iz Bijeljine prema zvaničnom zapisniku NS/FS BiH. O kvalitetu njihovog suđenja najbolje govori činjenica da se bjeljinska publika, mahom navijači i rodbina igrača Zvijezde 09, grohotom smijala njihovim odlukama koje se išle na štetu FK Sarajeva, a u korist FK Zvijezda 09. Još je poraznija činjenica da je na kraju ekipa Sarajeva imala više prekršaja u napadu nego domaća ekipa u odbrani. Ko je jednom u životu gledao fudbalsku utakmicu svjestan je o kakvom suđenju se radilo. Uglavnom navedeni “izvođači radova” su uspjeli u svojim zamislima i zaustavili seriju ekipe Sarajeva koja je do tada pobijedila sve prvenstvene utakmice na proljeće. Na taj način je omogućeno da Borac stvori dva boda prednosti dva kola prije kraja prvenstva. Čisto da se razumije razlika u kvaliteti ekipa Sarajeva i Zvijezde 09 navest ćemo par činjenica. U trenutku odigravanja te utakmice ta ista ekipa Zvijezde 09 se nalazila na sedmom mjestu sa zaostatkom od dvanaest bodova u odnosu na Sarajevo. U odigranom kolu prije utakmice sa Sarajevom je izgubila 7:1 od ekipe Širokog Brijega koja je u tom trenutku bila na desetom mjestu tabele, a kolo nakon te “veličanstvene” partije protiv Sarajeva je ponovo izgubila i utakmicu od pretposljednje ekipe na tabeli Mladosti rezultatom 3:1. Slijeganje ramenima zvaničnika Zvijezde 09 nakon utakmice kao i smijeh bjeljinske publike na sudijske odluke pokazuje svu apsurdnost nerealnih ambicija pojedinaca koje opterećuju omladinski fudbal u našoj zemlji. I dok je u većem dijelu zemlje infrastruktura na kojoj djeca treniraju derutna i u stanju raspadanja, pa se može reći da su uslovi treniranja u rangu nekih niželigaša od prije pedeset godina, dotle se neko bavi nečasnim poslovima ubijajući snove djece koja treniraju fudbal u našoj zemlji.

 

Nakon kola u kome Borac pravi prednost u odnosu na Sarajevo dolazi utakmica finala kupa i sraz ove dvije ekipe. Ko god je gledao tu utakmicu vidio je da su juniori Sarajeva realno kvalitetnija ekipa koja je dominirala prvim poluvremenom i povela rezultatom 1:0. I u prvom poluvremenu sudija Mujić svojim suđenjem pokazuje zbog čega je u najmanju ruku neomiljen među navijačima našeg kluba, ali još uvijek to nije dovoljno ekipi Borca da “materijalizuje” odličnu igru svog “dvanaestog” igrača sudije Mujića. Razlog je jednostavan. Naprosto su lošija ekipa. Na poluvremenu utakmice prema informacijama očevidaca u sudijsku svlačionicu ulazi nekoliko osoba uključujući i gosp. Ognjena Valjića. Šta su oni radili u sudijskoj svlačionici za poluvremenu finalne utakmice za nas ostaje tajna. Ono što je svima bilo vidljivo već od prvog zvižduka sudije Mujića u drugom poluvremenu je da se kriterij suđenja još dodatno mijenja u korist Borca, a na štetu Sarajeva, što neumitno vodi otimanju pobjede Sarajevu u korist Borca uz pomoć sudija. Stvari kulminiraju sviranjem smiješnog penala za ekipu Borca. Do kraja regularnog dijela utakmice sudija Mujić nastavlja sa svojim provjerenim stilom suđenja u korist Borca, ali to im ne pomaže da pobjede. Nama ni dan danas nije jasno šta ga je spriječilo da dosudi još neki nepostojeći penal za ekipu Borca jer u savjest i poštenje sudije Mujića mi već godinama ne vjerujemo. To će za nas ostati zagonetka. Bilo kako bilo utakmica odlazi do izvođenja penala nakon što je regularni tok završen neriješeno i kako to često biva kosmička ili Božija pravda (zovite je kako god hoćete) sprječava krađu i pomaže u tom trenutku pravednoj strani, a to su juniori Sarajeva, da pobjede u penal seriji i osvoje kup. Sve se ovo dešava neposredno pred seniorsko finale kupa koje će se odigrati isti dan, u istom gradu ali na drugom stadionu. Juniori igraju u trening kampu NS/FS BiH, a seniori na Bilinom polju. Dok nismo bili svjesni planiranog scenarija pitali smo se zbog čega se finale kupa ne igra kao predigra seniorskom finalu na Bilinom polju. Taj dan je bio praznik fudbala u Zenici, a toj djeci bi to bila izuzetna prilika da odigraju utakmicu pred punim tribinama. Čak je satnica tako napravljena da onaj ko je htio gledati obje utakmice morao “trčati” iz trening kampa na Bilino polje, jer je bilo premalo vremena između ta dva događaja koji su se dešavali na dva različita mjesta. U normalnim zemljama finale juniorskog kupa često prenose TV kuće jer se dešava kao predigra seniorskog finala i široki sportski auditorijum ima priliku upoznati nove nade i buduće reprezentativce svoje zemlje. Na žalost, nakon Mujićevog “performansa” savršeno nam je jasno zbog čega trening kamp i zbog čega samo web stream prijenos utakmice.

Potražite više informacija na temu Premijer omladinska liga BiH U-19:

Kada sve naprijed sagledamo postavimo sebi pitanje šta je svrha igranja fudbala u našoj zemlji? Zatim da li omladinski ili kako ga mnogi zovu “dječji” fudbal treba da pomaže u normalnom razvoju novih generacija ili ih treba od malih nogu učiti da je namještanje i tendenciozno suđenje njihova budućnost i tako ubijati njihove snove? Epilog svega navedenog će se desiti ovaj vikend kada se odigra posljednje kolo prvenstva.

Informacije koje su došle do nas su da je određeno da utakmicu koja odlučuje o prvaku države sudi “notorni” Gigović. Cjelokupnu javnost pozivamo da iskoristi mogućnosti koje pruža internet i informiše se ko je spomenuti fudbalski sudija Gigović i kakav je do sada trag ostavio svojim suđenjem. Kako za nas nema dileme da se radi o “vojniku” kojeg neki nazivaju i “sudijom za specijalne zadatke” pozivamo komitet za sudije i suđenje NS/FS BiH koji sačinjavaju Emir Pilav, Robert Zrilić, Hrvoje Turudić, Duško Vujčić, Adnan Alispahić i Miro Hrkač da promjene odluku i suđenje povjere nekom ko će ekipe razlikovati samo po boji njihovih dresova, a ne nekome kome će jedni biti “naši”, a drugi “njihovi” i ko će učiniti sve da ti njegovi “naši” pobjede bez obzira na kvalitet igre i ono što pokažu na terenu. Omogućite jednake uslove objema ekipama i neka pobjedi bolji. Ako se to desi u fer i sportskim uslovima mi ćemo biti prvi koji će uputiti najiskrenije čestitke ekipi Borca i njihovim dječacima, ako oni budu ti koji su u takvim uslovima bili bolji. Vratimo fudbal na mjesto koje mu pripada i onemogućimo nečasne radnje u sportu…“, stoji u saopštenju.

Top Komentari

delta
Dad bi vi i da iskukate nesto,koje ste vi zdopi....
2 6
delta
Daj ne serite.....
3 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi