Reprezentacija Francuske ili Afrike? Da im nije stranaca, bili bi evropski prosjek
Reprezentacija Francuske mahom je sačinjena od igrača porijeklom iz Afrike. Kylian Mbappe je Kamerunac.

Mnogo igrača s crnog kontinenta

Reprezentacija Francuske ili Afrike? Da im nije stranaca, bili bi evropski prosjek

Eldar Ganibegović

Fudbalska reprezentacija Francuske niže uspjehe naročito posljednjih godina. Na Svjetskom prvenstvu su osvojili zlato 2018. godine, pa srebro četiri i po godine kasnije u Kataru, godine 2016. bili su i evropski viceprvaci, a sve mahom na krilima igrača porijeklom iz Afrike.

Zbog kolonijalnih osvajanja kako se agresija naziva na zapadu, određene evropske reprezentacije imaju dosta igrača porijeklom iz drugih država. To se naročito odnosi na Francusku.

Trikolori imaju dosta reprezentativaca koji su porijeklom iz Afrike. Braća Hernandez su iz Španije, a tu je i jedan dečko iz Azije, odnosno s Filipina.

Na posljednje dvije utakmice, protiv Gibraltara i Grčke, u protokolu su bila samo četiri fudbalera koji su čistokrvni Francuzi, odnosno i roditelji i oni su rođeni u Francuskoj.

Najveća zvijezda ove selekcije, Kylian Mbappe, porijeklom je iz Kameruna. U nastavku tabela fudbalera s posljednjeg spiska Francuske, te zemlje njihovog porijekla.

REPREZENTATIVAC FRANCUSKE ZEMLJA PORIJEKLA
Brice Samba Kongo
Mike Maignan Francuska Gvajana 
Alphonse Areola Filipini
William Saliba Kamerun
Lucas i Theo Hernandez Španija
Jules Kounde Benin
Youssouf Fofana Mali
Adrien Rabiot Francuska
Antoine Griezmann Francuska 
Randal Kolo Muani DR Kongo
Ousmane Dembele Mauritanija
Olivier Giroud Francuska 
Dayot Upamecano Gvineja-Bisau
Axel Disasi  DR Kongo
Jean-Clair Todibo Francuska Gvajana
Jonathan Clauss Francuska
Boubacar Kamara Senegal
Khephren i Marcus Thuram Gvadalupe
Kingsley Coman Gvadalupe
Kylian Mbappe Kamerun

Dakle, Francusku su protiv Gibraltara i Grčke predstavljala tek četiri čista Francuza. To su Griezmann, Rabiot, Clauss i Giroud.

Oglasi

Ništa drugačije nije bilo ni u nekim prethodnim utakmicama i godinama iza nas. Sjetimo se samo finala Svjetskog prvenstva 2018. godine.

Protivnik selekciji Francuske bila je Hrvatska. Internetom su kružile šale da se sastaju ustvari Afrika i Bosna i Hercegovina, zbog porijekla igrača.

Francuzi drže dva rekorda, ali Kamerunac ozbiljno prijeti da ih sruši 

Najbolji strijelac u historiji Francuske je ipak Francuz. U pitanju je Olivier Giroud s 56 golova. Slijedi ga Henry s 51 i Mbappe s 46, koji će vrlo vjerovatno i prestići napadača AC Milana.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Francuz je i igrač s najvećim brojem nastupa. U pitanju je golman Hugo Lloris koji je 145 puta branio za Francusku.

I taj rekord će vrlo vjerovatno oboriti Kylian Mbappe. Tek su mu 24 godine, a već je 74 puta igrao za Francusku te je za očekivati da stigne i do cifre od 200 nastupa.

Top Komentari

BosanskaSvedska
Tako je i kod hrvatske, osusila bi im se repka da nema Bih
1 0
Medo-Brundo
Crni kontinent wtf?
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi