U Francuskoj potvrđena odluka o zabrani nošenja hidžaba tokom nogometnih utakmica

Unatoč silnim protestima

U Francuskoj potvrđena odluka o zabrani nošenja hidžaba tokom nogometnih utakmica

Edmir Škorić

Francuska nogometna federacija (FFF) zadržala je zabranu nošenja “uočljivih vjerskih simbola“, iako je Svjetska nogometna Asocijacija (FIFA) ukinula svoj zabranu za hidžab 2014. godine.

Prije skoro tri godine vodila se debata oko toga šta muslimanke mogu ili ne mogu da nose u Francuskoj, s kontroverznim “anti-separatističkim“ prijedlogom zakona, koji je postao zakon u Francuskoj 24. augusta.

Francuski zastupnici su pokušali iskoristiti ovaj prijedlog zakona da formalno zabrane nošenje marame na svim sportskim takmičenjima, iako su to zakonodavci proglasili neustavnim 9. juna.

Prijedlog zakona, koji je predložila vlada predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, imala je za cilj da se bori protiv "islamističkog ekstremizma". No, naišlo je na žestoke kritike. Les Hijabeuses ili Hidžab (marama) je pokret u Francuskoj koji je nastao od strane mladih nogometaša iz okolice Pariza koje nose hidžab.

Organizovale su protest ispred sjedišta FFF-a 23. jula 2021. godine i pisale su nekoliko pisama bivšem predsjedniku FFF-a Noelu Le Graetu, zahtijevajući da se prestane s isključivanjem muslimanki, ali nisu dobile odgovor.

Oglasi

Sada je najviši upravni sud u Francuskoj donio odluku da Nogometni savez Francuske (FFF) može da zabrani nošenje marama na utakmicama.

Državno vijeće donijelo je svoju odluku nakon što je gore spomenuta grupa nogometašica s maramama pod nazivom "Les Hijabeuses" vodila kampanju protiv zabrane i pokrenula pravni postupak.

Francuski nogometni savez zabranjuje igračicama nošenje marama na glavi na službenim utakmicama, kao i na natjecanjima koja organizira. To nije u skladu s preporukama krovnog nogometnog tijela FIFA-e, koje dopušta igračima da se natječu na međunarodnoj razini s maramama.

Državno vijeće je reklo da sportski savezi “mogu nametnuti svojim igračima obvezu nošenja neutralne odjeće tokom sportskih natjecanja i događaja, kako bi se zajamčilo nesmetano odvijanje utakmica i spriječili sukobi. Smatra da je zabrana koju je izrekao FFF primjerena i razmjerna".

Oglasi

Nije jasno hoće li se zabrana primijeniti za Olimpijske igre u Parizu sljedeće godine. Izvjestitelj je tvrdio da su vjerski simboli već prisutni u nogometu, navodeći primjer igrača koji se krste prije ulaska na teren.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerard Darmanin izjavio je ranije ove sedmice radiju RTL da se protivi nošenju hidžaba tokom sportskih natjecanja. "Ne nosite vjersku odjeću kada se bavite sportom", rekao je. "Kada igrate nogomet, ne morate znati religiju osobe ispred vas".

Desničarski senatori uzalud su prošle godine pokušavali uvesti amandman na zakon o sportu kojim bi se zabrana nošenja marama proširila na sva sportska natjecanja, tvrdeći da je neutralnost uslov na terenu za igru i da bi marame mogle ugroziti sigurnost sportista koji ga nose dok vježbaju svoju disciplinu. Amandman je odbijen u donjem domu parlamenta nakon žestoke rasprave.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

Zakonodavci su prethodno odobrili prijedlog zakona o jačanju nadzora nad džamijama, školama i sportskim klubovima u pokušaju da se Francuska "zaštiti od radikalnih islamista i promiču poštivanje francuskih vrijednosti" - jedan od značajnih projekata predsjednika Emmanuela Macrona.

Kritičari su ovaj zakon također vidjeli kao političku smicalicu da se desnica namami u Macronovu centrističku stranku uoči predsjedničkih izbora na kojima je Macron pobijedio.

Top Komentari

user1659566597
Hahahaha podrzavate *****e a osobe koje zive po VJERSKIM propisima su bauk za vas...SRAM DA VAS BUDE
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi