U Francuskoj nastao muk: Mbappe neće igrati na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj?!

Ne može na sve strane

U Francuskoj nastao muk: Mbappe neće igrati na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj?!

Edmir Škorić

Viceprvak svijeta, Francuska, smatraće se favoritom za osvajanje Evropskog prvenstva u Njemačkoj, naravno ako ne bude neke mega senzacije i Trikolori na kraju izbore nastup na turniru, što je svakako i za očekivati s obzirom na kvalitet koji posjeduju.

No, Francuska je zabrinuta jer bi u Njemačkoj 2024. godine mogla biti bez svog najboljeg igrača, PSG-ovog napadača Kyliana Mbappea, koji navodno ima drugačije planove za narednu godinu. I ne samo on, već i rukovodstvo Francuskog nogometnog saveza, koje planira borbu na više frontova.

Novi predsjednik francuskog saveza Philippe Diallo (59) skreće pažnju na izjave o svom reprezentativcu Kylianu Mbappeu (24).

On je otkrio da se razmišlja da Mbappe preskoči nastup na Evropskom prvenstvu zbog olimpijskog turnira koji će se održati u Parizu u sklopu Ljetnih olimpijskih igara.

"Moramo sastaviti najjaču ekipu za Igre i svi mi sada imamo jedno ime na umu koje će povećati naše ambicije. Kylian Mbappe već se i sam oglasio na tu temu. Olimpijske igre san su svakog sportiste. Vjerujem da s našim najboljim igračima imamo tim koji može osvojiti medalju", rekao je on.

Oglasi

Olimpijski nogometni turnir, koji će se igrati u sklopu Ljetnih olimpijskih igara 2024., održat će se u Parizu od 24. jula do 10. avgusta.

Dolazi samo malo nakon što se završi EP u Njemačkoj. Turnir se održava od 14. juna do 14. jula, a to znači da između kraja EP i početka Olimpijskih igara postoji samo 10 dana razmaka.

Što je još gore, francuska Ligue 1 ponovno počinje 16. avgusta, samo nekoliko dana nakon zakazanog finala Olimpijskih igara u Parizu.

"Bit će teško igrati Evropsko prvenstvo, Olimpijske igre i Ligue 1 za redom, ali mi imamo dužnost da osvojimo medalju na Olimpijskim igrama koje se održavaju u našoj zemlji", poručio je prvi čovjek FFF-a.

Mbappe je još 2021. godine u intervjuu za L'Equipe kazao da je "nastup na Olimpijadi san iz djetinjstva".

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

"Nije to najveće takmičenje u nogometu, ali sigurno nešto što želite da probate u karijeri. Kad sam 2012. godine vidio Olimpijske igre u Londonu, shvatio sam važnost ovog svjetskog takmičenja. Igre su mjerilo za sport, apsolutni gral s kojim se svi sportisti diljem svijeta mjere i žele iskusiti barem jednom u životu", poručio je PSG-ov napadač.

Općenito, samo U23 selekcije sudjeluju na Olimpijskim igrama, ali mogu biti nominovana i tri starija igrača. To bi uključivalo Mbappea, koji će tada mati 25 godina, ali ako pitate navijače Francuske, oni bi radije da igra na Evropskom prvenstvu jer je, nogometni gledano, to ipak mnogo uzbudljivija i važnija stvar od olimpijskog turnira.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi