Francuzi ponovo razočarali muslimane: Utakmice se neće prekidati zbog iftara igrača koji poste

Ni ovaj put prijedlog nije prihvaćen

Francuzi ponovo razočarali muslimane: Utakmice se neće prekidati zbog iftara igrača koji poste

E. Čaušević
Teme:

U nedjelju je počeo za muslimane sveti mjesec ramazan, a poznato je da ima i dosta fudbalera koji poste tokom ovog mjeseca. U mnogim ligama dozvoljeno je da se utakmica kratko prekine kako bi igrači koji poste mogli da iftare, ali u Francuskoj to neće biti slučaj ni ove godine.

U mnogim ligama u Evropi odlučeno je da se utakmice mogu prekinuti na nekoliko minuta kako bi igrači koji poste mogli da iftare, a Englezi su bili među prvima koji su to odlučili čime su oduševili muslimane širom svijeta.

Takav zahtjev prije nekoliko godina podnijeli su i pojedini igrači u Francuskoj jer je veliki broj onih islamske vjeroispovijesti koji igraju u toj zemlju.

Međutim, već godinama Fudbalski savez Francuske odbija da se utakmice prekidaju zbog iftara, te igrači u Ligue 1 koriste svaku sekundu prekida kako bi barem nešto pojeli i popili malo vode kako bi označili kraj posta.

Očekivalo se da bi ove godine moglo biti drugačije u Francuskoj jer su igrači islamske vjeroispovijesti ponovo tražili da im tokom utakmice bude dozvoljen kratak prekid kako bi iftarili, ali je to odbijeno i ovaj put.

Oglasi

Mediji u Francuskoj objavili su da Fudbalski savez te zemlje neće dopuštati ni ove godine da se utakmice tokom ramazana prekidaju, te igrači koji poste ponovo će se morati snalaziti na sve načine kako bi iftarili.

RMC Sport je objavio da je prijedlog o kratkom prekidu mečeva za iftar odbijen i da sudijama nije dozvoljeno da prekidaju utakmice zbog tog razloga.

U pojedinim ligama u Evropi odlučeno je da odluku oko prekida mečeva za iftar donose kapiteni ekipa zajedno sa sudijama ako u ekipama ima neki igrač koji posti.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

No, Francuzi su već godinama izričiti u tome da se te stvari ne rade i da se zbog iftara utakmice ne mogu prekidati zbog čega su i ovaj put dobili žestoke kritike javnosti.

Top Komentari

Kyle8812
Svi muslimani trebaju odbiti Francuske reprezentacije pa bi ti isti radikali izgubili svaku priliku za trofej.No nema veze ionako vec ih muslimani ubrzo prestici i biti jači od njih u Francuskoj
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi