Francuska: Nova generacija traži prvi veliki trofej

Pred Evropsko prvenstvo

Francuska: Nova generacija traži prvi veliki trofej

M. Šljivak

Vruće fudbalsko ljeto je pred nama. Ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu imaće mnogo razloga za uživanje, a glavni događaj je svakako Evropsko prvenstvo, koje se igra od 10. juna do 10. jula u Francuskoj.

Biće to mjesec dana uživanja u fudbalu. Po prvi put će se na završnici najboljih evropskih selekcija naći 24 reprezentacije, koje će biti podijeljene u šest grupa sa po četiri tima.

Predstavljanje najboljih ekipa Starog kontinenta počinjemo sa selekcijom domaćina, Francuske.

Dvostruki evropski prvak pokušava se vratiti u sami vrh svjetskog fudbala. Nakon finala Svjetskog prvenstva 2006. godine, došlo je do pada u reprezentativnom fudbalu u Francuskoj, te su nastupi usprkos četvrtfinalima SP i EP bili veoma skromni.

Francuska je jedna od najupješnijih evropskih selekcija. Ovo im je osmi nastup na završnom turniru, a imaju dvije titule naslova prvaka (1984. i 2000.), te su sa tri titule ispred njih samo Španija i Njemačka.

Sada je pred njima novi veliki izazov. Domaćinstvo Evropskog prvenstva donosi veliki pritisak navijača, koji od nove generacije očekuju da ponove uspjeh koje su imale selekcije koje su na terenu predvodili legendarni Michel Platini i Zinedine Zidane.

Francuze s klupe predvodi nekadašnji kapiten selekcije Didier Deschamps. Na iznenađenje svih on se odrekao usluga pojedinih igrača koji su se očekivali na spisku, pa tako na EP nećemo gledati Karima Benzemu, Alaxandrea Lacazettea, Hatema Ben Arfu, Adriena Rabiota...

Deschamps se odlučio za ove igrače:

Golmani: Hugo Lloris (Tottenham), Steve Mandanda (Marseille), Benoit Costil (Rennes).

Odbrana: Christope Jallet (Lyon), Patrice Evra (Juventus), Raphael Varane (Real Madrid), Elaquim Mangala (Manchester City), Bacary Sagna (Manchester City), Lucas Digne (Roma), Laurent Koscielny (Arsenal), Jeremy Mathieu (Barcelona).

Vezni red: Yohan Cabaye (Crystal Palace), Dimitri Payet (West Ham), Lassana Diarra (Marseille), N'Golo Kante (Leicester), Blaise Matuidi (PSG), Moussa Sissoko (Newcastle), Paul Pogba (Juventus).

Napad: Antoine Griezmann (Atletico Madrid), Olivier Giroud (Arsenal), Pierre-Andre Gignac (UANL), Anthony Martial (Manchester United), Kingsley Coman (Bayern).

Igrač u fokusu: Paul Pogba (Juventus)

Od Paula Pogbe se očekuje mnogo. Sjajni veznjak Juventusa slovi kao vođa nove Francuske i na njemu će biti veliki teret pred domaćom publikom.

Pogba je međutim pokazao da se itekako zna nositi s pritiskom i iako su mu tek 23 godine, on je glavni igrač u kojem će Francuzi tražiti oslonac.

Za nacionalni tim 23-godišnji veznjak je debitovao 2013. godine. Odigrao je ukupno 29 utakmica i postigao je pet pogodaka.

Statistika:

Titule na EP: 2 (1984. i 2000.)

Najviše nastupa: Lilian Thuram (152)

Najbolji strijelac Thierry Henry (51)

Raspored na EP:

10. juni - Rumunija

15. juni - Albanija 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

19. juni - Švicarska

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi