Frenkie de Jong u Ajax je došao za - jedan euro!

A u Barcu odlazi za 90 mil. eura

Frenkie de Jong u Ajax je došao za - jedan euro!

Edmir Škorić

Frenkie de Jong jedan je od najboljih igrača Ajaxa ove sezone, a početkom jula seli u Barcelonu.

De Jong je prvi od Ajaxove zlatne generacije koji će promijeniti sredinu. Još u januaru je postignut dogovor oko njegovog prelaska u Barcelonu, koja ga je platila 90 milliona eura, a on će ugovorom za Katalonce biti vezan do ljeta 2024. godine.

Sjajni veznjak će tako nakon četiri godine otići iz Ajaxa, s kojim ima priliku da osvoji trostruku krunu. Ovaj tim je već osvojio Kup Holandije, sve je bliže i tituli u Erediviziji, a mogao bi zaigrati i finale Lige prvaka.

Zanimljivo da je De Jong iz Willem II u Ajax prešao za samo 1 eur, pošto su neki drugi igrači Ajaxa uz to išli na posudbu u Willem.

U četverogodišnji ugovor, koji je potpisao s Barcom, umetnuta je i klauzula od 10% o prodaji, ali Ajax ga je doslovno besplatno doveo.

U svojoj akademiji je Willem II pored De Jonga imao i Virgila van Dijka, koji je kasnije otišao u Škotsku, a danas je zvijezda Liverpoola i jedan od najboljih stopera na svijetu.

21-godišnji Frenkie će postati 20. holandski igrač koji će igrati za Barcelonu, a veliku zaslugu za njegov transfer ima i Nike, koji od 1998. godine oblači Barcu. I sam De Jong je pod ugovorom s Nikeom i zato je njegov prelazak u Barcu bio neminovan.

Potražite više informacija na temu Eredivisie:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi