Procurio još jedan video velike srpske sramote, njihove komšije ih tužile UEFA-i

Nimalo korektno

Procurio još jedan video velike srpske sramote, njihove komšije ih tužile UEFA-i

Edmir Škorić

Fudbalska reprezentacija Srbije sinoć je poražena u Gelsenkirchenu od Engleske sa 1:0, a dan kasnije nove nevolje za Orlove.

Srbija se nije obrukala u prvom meču protiv velikog favorita, a dojam je da je uz malo sreće mogla makar do boda. Ovako, Orlovima ostaje nada da će u mečevima protiv Slovenije i Danske ipak izboriti osminu finala Evropskog prvenstva.

U centru pažnje jučer su bili navijači Srbije, koji su se potukli s Albancima, a na razne su načine izazvali žestoke reakcije. Uostalom, skandirali su ime ruskog predsjednika Vladimira Putina, a također su uvrijedili ljude sa Kosova.

Tako je Fudbalski savez Kosova odlučio da tuži Fudbalski savez Srbije kod UEFA zbog "političkih, šovinističkih i rasističkih poruka protiv Kosova".

Oglasi

"Fudbalski savez Kosova obavještava javnost da je zvanično reagovao kod UEFA zbog prikazivanja zastava, slogana i povika srpskih navijača sa političkim, šovinističkim i rasističkim porukama protiv Kosova tokom utakmice Srbija - Engleska, u okviru EURO 2024.

Neprekidno prikazivanje takvih poruka i povika na jednom veličanstvenom događaju kao što je EURO 2024 je nerazumno i apsurdno. Kroz takve povike se dokazuje mržnja koja se širi u javnom mnjenju u Srbiji prema svojim susjedima.

FFK je u žalbi koju je podnijela sa neophodnim dokazima UEFA-i, zahtijevala stroge disciplinske mjere protiv Fudbalskog saveza Srbije, kao povratnika u ovakvim slučajevima. Istovremeno, tražimo budnost od organizatora kako bi se izbjeglo prikazivanje ovakvih transparenata na narednim utakmicama, jer oni predstavljaju ozbiljno kršenje pravila UEFA.

Povici protiv države Kosova na velikom događaju kao što je Euro 2024 su motivacija za nacionalističke grupe i ugrožavaju, ionako krhku, bezbednost regiona.

Oglasi

Fudbalski savez Kosova stoji čvrsto u odbrani vrijednosti fudbala i promociji onoga što UEFA predstavlja: jedinstvo, inkluziju i strast prema fudbalskoj igri, ali istovremeno odlučno brani i dostojanstvo države, koja je stvorena s mnogo truda i žrtava.

Pozivamo UEFA da ljudi sa ponašanjem i filozofijom mržnje prema jednom narodu i državi nemaju mjesto na fudbalskim arenama. Fudbal i događaji kao što je Euro 2024 ne smiju služiti šovinistima i rasistima za promociju govora mržnje", stoji u saopštenju Kosovskog fudbalskog saveza.

Srbija će u ostatku turnira biti bez Filipa Kostića

31-godišnji fudbaler napustio je jučerašnji meč s Engleskom u finišu prvog poluvremena. Uplakan je Kostić izašao iz igre i već tada je bilo jasno da stvari nisu nimalo dobre.

Iako se Fudbalski savez Srbije još nije oglasio o stepenu povrede, novinari bliski torinskom Juventusu već imaju informacije da će Kostić morati na dužu pauzu.
Kostić će uskoro napustiti nacionalni tim i brzo će biti poznato hoće li morati na operaciju koljena. To bi mu definitivno upropastilo dobar dio naredne sezone.

"Kostić neće igrati u ostatku Evropskog prvenstva. On će u Njemačkoj odraditi dodatne preglede kako bi se ustanovila tačna jačina povrede. Rukovodstvo FS Srbije je u direktnom kontaktu s Juventusom", objavio je Mirko Nicolino.

Povreda prvog izbora po lijevoj strani i zvijezde nacionalnog tima sigurno je veliki udarac za selektora Srbije Dragana Stojkovića. On je na toj strani ostao na Filipu Mladenoviću i u slučaju novih nevolja morao bi se 'krpiti' kako zna i umije.

Top Komentari

Hanibal
Treba ih UEFA suspendovati i izbaciti iz svih evropskih takmicenja bar iducih 10 godina, stoka ostaje stoka. sta ce im one cetnicka obiljezja na glavama? fasisti
6 1
gojazni_shljivack
Genocidna sljam.
5 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi