Fudbal se mijenja: Stiže mnoštvo novih pravila, a ukida se ono najbizarnije
Dok se čeka da FIFA zvanično potvrdi nova fudbalska pravila, pročitajte šta je tačno predloženo

Promjene bi trebale biti potvrđene u martu

Fudbal se mijenja: Stiže mnoštvo novih pravila, a ukida se ono najbizarnije

Teme:

Već je izvjesno da će FIFA uskoro promijeniti niz pravila u fudbalu, čije se sprovođenje razmatra godinama unazad.

Donesena je odluka da se promijeni vjerovatno najbizarnije pravilo u fudbalu, koje kaže da protivnički fudbaler ne smije u 16 metara presjeći ispucavanje prilikom gol-auta.

Novo pravilo će i dalje braniti igračima da uđu u šesnaesterac prije nego golman ispuca loptu, ali čim je golman dotakne, fudbaleri će po novom pravilu smjeti ući u 16 metara i presjeći dodavanje.

Novo pravilo se testira na Svjetskom prvenstvu za klubove, gdje je također testirana i VAR tehnologija prije dvije godine.

Očekuje se da bude uvedeno i pravilo prilikom izmjena, tj. da fudbaler ne mora izaći iz igre kod centra, već negdje bliže kako bi se spriječilo odugovlačenje i što prije nastavilo sa igrom.

Novo pravilo čije se usvajanje zvanično očekuje naredne godine je i da će igrač koji dobije crveni karton obavezno propustiti sljedeću utakmicu, bez obzira koje je to takmičenje i pod čijim pokroviteljstvom.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Sve ove promjene trebale bi biti zvanično usvojene u martu 2019. godine, a još su predložena i sljedeća pravila: žuti i crveni kartoni trenerima, izvođenje penala po AB-BA-AB-BA-AB sistemu, promjena pravila ulaska u kazneni prostor prilikom izvođenja penala, živi zid sastavljen samo od fudbalera ekipe koja se brani...

Top Komentari

Zoilomas
Jebo ovaj futbal
3 8
sanel muharemović
a sudije. zbog njih se i utakmice igraju
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi