Emocija ili razum? Mostarski duet, Petev, Osim, Musemić...

Ko će na klupu reprezentacije BiH?

Emocija ili razum? Mostarski duet, Petev, Osim, Musemić...

S. Mlaćo

Tačno mjesec dana je prošlo otkako reprezentacija Bosne i Hercegovine nema selektora. 

Još nakon posljednje utakmice s Italijom u bh. medijima krenule su špekulacije oko toga ko bi mogao na kormilo Zmajeva. Da se pronađe adekvatno rješenje zadatak su dobili Emir Spahić i Zvjezdan Misimović koji su u proteklom periodu već obavili razgovore s nekoliko potencijalnih kandidata.

Iako su se mnogi nadali da bismo novog selektora trebali dobiti već u utorak na sjednici Upravnog odbora N/FSBiH, bolje upućeni kažu da se nijedna tačka dnevnog reda neće ticati ovog izbora i da će se o tom pitanju raspravljati tek na početku 2021.

Sergej Barbarez je favorit narodnih masa, prije svega zbog kultnog statusa kojeg uživa zbog svega onoga što je svojevremeno napravio u bh. dresu, a u fudbalskom Mostaru u međuvremenu osmišljena je i ideja o "duetu" na mjestu selektora.

Barbarez bi u selektorsku utrku trebao ući ujedinjen sa još jednim Mostarcem, Sergejom Jakirovićem, koji bi u ovom slučaju bio asistent. Za Barbareza je navodno i Elvedin Begić koji na taj način želi udovoljiti jednom dijelu navijača na čijem je udaru je nakon što je proglašen počasnim predsjednikom NS BiH i nakon što se izmjenama Statuta poigrao sa velikim Ivicom Osimom te na mala vrata u fudbal uveo "treći entitet". 

Nije slučajno, dakle, što su u petak Spahić i Misimović obavili razgovore sa dvojicom Sergeja - Jakirovićem i Barbarezom.

Barbarezova 'boljka' je to što iza sebe nema nikakvo trenerko iskustvo i što iako je i prije nekoliko godina izrazio želju za preuzimanjem Zmajeva, po tom pitanju nije ništa radio, odnosno usudili bismo re reći da je na taj način zapravo pokazao i veliku dozu neambicioznosti. Iako mnogi za primjer uzimaju Andriyja Shevchenka i Dejana Stankovića, i jedan i drugi su prethodno iskustvo sakupljali barem kao pomoćnici (Shevchenko u Ukrajini, Stanković u Udineseu), te na užarene trenerske klupe nisu došli niotkuda. Jakirović je do sada radio u Gorici i Mariboru. U HNL-u je sa Goricom bilježio dobre rezultate, očekivalo se da isto nastavi i u Mariboru, ali epizodi na Ljudskom vrtu je došao kraj prije od očekivanog. Otkaz mu je uručen nakon što je Maribor u 1. pretkole Evropske lige senzacionalno ispao od sjevernoirskog Colerainea koji je amaterski klub.

Među kandidatima za selektora još su Amar Osim, Husref Musemić, ali i Ivaylo Petev koji je čelnicima N/FSBiH prvi predstavio svoju viziju. Bugarinu u prilog ide to što je za razliku od svih kandidata jedini radio kao selektor. S Bugarskom je, primjerice, pobijedio Portugal na gostujućem terenu, a vrijedno je istaći i to što kroz trenersku karijeru ima prosjek od 1.66 bodova po utakmici. Kao i pet osvojenih trofeja.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Primjera radi, prethodni selektori su imali sljedeći prosjek bodova po utakmici kroz karijeru (podaci Transfermarkta): Faruk Hadžibegić 1,25, Fuad Muzurović 0.59, Blaž Slišković 1.27, Ćiro Blažević 1.28, Safet Sušić 1.32, Mehmed Baždarević 1.38, Robert Prosinečki 1.31. Što se tiče regionalnih selektora, Zlatko Dalić kroz karijeru ima prosjek bodova 1.59, Matjaž Kek 1.54, a Ljubiša Tumbaković 1.39.

Kada su u pitanju trofeji, veliki broj ih u svojoj riznici ima Amar Osim koji je kandidat bio i prije nego što je izabran Robert Prosinečki, kao i Husref Musemić koji je bez angažmana otkako je u decembru prošle godine napustio Sarajevo. Osim i Musemić su u Premijer ligi pokazali da znaju svoj posao itekako dobro raditi, no dojam je da su ova dvojica stručnjaka ubačena u priču samo kako sutra niko ne bi mogao reći da su zapostavljeni treneri s uspjesima u domaćim takmičenjima. Već viđeno prilikom izbora selektora u nekim prošlim vremenima.

Promo

Top Komentari

Brazuka
Da li je ovdje iko normalan? Barbarez da ulice da vodi reprezentaciju? Volim ga i kralj je ali jedno je vodit repku a drugo koliko ga volim ja i svaki Bosanac i hercegovac. Malo realnosti, dok nije kasno. Nek to bude i Petev, daj uspjeh i to je to. poslozi tim nedaju zvijezdama da glume da su veci od repke !
11 6
douglasssy
Moje licno misljenje je da bi trebao Osim na klupu. Covjek ima autoritet, sportski bezobrazluk, inteligenciju i kada ima dpbar igracki kadar, umije napraviti pricu. Zna sve o nogometu, gubio je i pobjedjivao, ima titule i finala, vodio tim kroz Evropska takmicenja, makar to bilo 1 pretkolo, ali mislim da ima DNK trenera koji ce znati dovesti dobru raju koja zeli igrati. Plus, kako vidim koliko ga javnost mrzi, iz ne znam kojih razloga, cak i ako bude lose, ne moze gore da ga zamrze u odnosu na ovaj trenutak.
8 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi