Clichy otkrio značenje pravila "dva kilograma" koje je izmislio Pep Guardiola
Gael Clichy i Pep Guardiola su imali priliku da rade jednu sezonu zajedno

Takvi nisu trenirali

Clichy otkrio značenje pravila "dva kilograma" koje je izmislio Pep Guardiola

Edmir Škorić

Gaël Clichy, francuski fudbaler koji je igrao za Manchester City od 2011. do 2016., osvrnuo se u 'The Coaches Voice' na zahtjeve Pepa Guardiole u svlačionici Građana i njegovu brigu oko vođenja računa o detaljima.

Bivši igrač Cannesa, Arsenala, Bašakšehira i Servettea objasnio je Guardiolino "pravilo dva kilograma".

"Ako ste imali dva kilograma više od onoga što je on smatrao vašom maksimalnom težinom, niste mogli trenirati. U fudbalu uvijek čujete trenere kako govore: 'Ako imaš višak, ne treniraš'. Na kraju, ako je bitan igrač, sve se gura pod tepih jer im taj igrač treba.

S Pepom Guardiolom ako si bio dvije kile iznad težine koju bi trebao imati nakon završetka napornog rada i pravilne prehrane tokom predsezone, nisi trenirao. Neki igrači nisu trenirali po dvije sedmice", ispričao je Clichy.

Clichy, koji trenutno ima 38 godina i pomoćni je selektor francuske reprezentacije do 21 godine, sjeća se kako se pridružio Arsenalu kada je imao 18 godina 2003. godine. "Kada sam potpisao za Manchester City 2011. godine, fudbal se već promijenio."

Oglasi

Što se tiče njegovog iskustva s Pepom Guardiolom, francuski fudbaler priznaje da je "moja zadnja godina u Cityju bila Pepova prva sezona u klubu. Odigrao sam više utakmica s njim u jednoj sezoni nego s bilo kojim drugim trenerom Cityja. Ali imam suprotne osjećaje o toj godini s Pepom".

"Zahvalan sam za ono što sam naučio pod njegovim vodstvom, ali volio bih da je to bilo više od jedne sezone", poručio je Francuz.

Velika razlika između Wengera i Guardiole

Guardiola se smatra jednim od najvećih trenera koji je ikada radio ​​i poznat je po svojim visokim standardima. Clichy je proveo šest godina igrajući u Cityju nakon što se pridružio nakon osam godina u Arsenalu, gdje je radio s legendarnim menadžerom Arseneom Wengerom.

"Dvije različite generacije. Arsene je imao dva pomoćnika i trenera golmana. Pep je imao osam ili s njim radi devet trenera.

Danas su detalji vrlo važni. U prošlosti, ako ste imali najboljeg igrača, pobjeđivali ste većinu utakmica. Klubovi s manjim proračunima pokušali su otežati velikim dečkima. Morali ste voditi računa o svom zdravlju, načinu života. Trebalo je dobro spavati, dobro jesti, dobro raditi. Klupsko trošenje novca je jako važno u današnjem fudbalu", poručuje Clichy.

Guardiola je uživao u uspjehu tokom svoje trenerske karijere jer je vodio legendarnu Barceloninu momčad do dva naslova Lige prvaka i tri titule La Lige. Zatim je osvojio tri naslova u Bundesligi s Bayernom, a onda je počeo da radi sjajan posao i u Engleskoj sa Cityjem.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Osvojio je čak pet titula u Premier ligi i Ligu prvaka. Pokušat će da odbrani tripletu što će biti jako teško, a nije poznato hoće li ostati na klupi Građana i na kraju ove sezone.

Guardiola je ranije priznao da mu je želja da trenira neku reprezentaciju, a jednu sigurno neće - Španiju. O tome zašto, suvišno je i trošiti riječi. Dovoljno je reći da je Katalonac.

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi