Samo jedan igrač je imao dovoljno m*da da Pepu stane u kraj: "Slušaj, ima da mi se izviniš..."
Pep Guardiola je bio kreator moćne Barcelone, ali Eto'o vjeruje da je on najzaslužniji za to zlatno doba Katalonaca

Napadač koji je smatrao da je najbolji

Samo jedan igrač je imao dovoljno m*da da Pepu stane u kraj: "Slušaj, ima da mi se izviniš..."

Edmir Škorić

Napadač koji je imao spektakularne sezone 2008/09 i 2009/10 postao je prvi fudbaler koji je dvije godine zaredom osvojio famoznu tripletu (prvenstvo, Kup i Ligu prvaka).

Uradio je to najprije s Barcelonom i pod vodstvom Pepa Guardiole, a onda i kao igrač Intera kojeg je tada vodio Jose Mourinho. Vjerovatno već sada znate o kome se radi.

Imao je tako Samuel Eto'o priliku da sa dva ponajbolja trenera 21. vijeka osvaja Ligu prvaka i bude na fudbalskom vruncu. Nije nikakvo čudo što se kasnije godinama susretao s pitanjem ko je bolji od njih dvojice.

"Mislim da ne možete reći da je jedan ili drugi bolji. Pitanje je stila, svkao ima svoj stil", odgovorio bi Eto'o poput pravog diplomate.

Čovjek koji je osvajao tripletu dvije godine zaredom, prvo s Barcom i Pepom, onda s Interom i Mourinhom

Ipak, kasnije je otvorio dušu i jasno poručio da je Jose bolji, barem za njega.

"Naklonjeniji sam stilu Josea Mourinha. Pep je vrhunski trener, ali mogu vam reći da ne postoji trener niti menadžer koji će motivirati svoje igrače onako kako to čini Jose Mourinho. Sada imamo više trenera sa svojim stilom, ali u smislu motivacije i izvlačenja maksimuma iz svojih igrača, niko nije ravan Mourinhu. Za mene je ona sezona 2009./2010. sa Joseom bila posebna", zaključio je bivši napadač Barcelone i Intera.

Oglasi

Eto'o je otvoreno priznao da mu je smetala njegova potcijenjena uloga u moćnoj Barceloni, jer tada se ipak sve vrtilo oko Lionela Messija.

“Pep Guardiola živi cijeli život u Barceloni, ali u godinama koje sam proveo tamo nije razumio ekipu. Nije živio životom naše grupe,” rekao je Eto'o za beIN Sports.

"Rekao sam Guardioli: 'Slušaj, izvinit ćeš mi se jer sam ja taj koji ću učiniti da Barcelona pobijedi, a ne Lionel Messi'".

Dalje nastavlja: "Takva je situacija bila tada. Messi bi tek kasnije došao. Možete pitati Xavija, Iniestu i sve ostale - to je bilo moje zlatno doba. Ja sam napravio tu Barcelonu koja je pobjeđivala i Guardiola bi trebao da me moli za oprost", poručuje Kamerunac.

Oglasi

Eto'o je i tada, dok je igrao za Barcu, često govorio da je on najbitniji, ali na kraju svega morao je da napusti Kataloniju, pa je prešao kod Mourinha u Inter.

"Prvo sam podsjetio Guardiolu da nikada nije bio veliki igrač. Kao trener ništa nije dokazao, čak nije ni znao pričati u svlačionici", oštro je o bivšem treneru govorio Eto'o.

Tvrdio da nikada neće raditi s Joseom Mourinhom, pa se ugrizao za jezik

Prije odlaska iz Barcelone, kamerunska zvijezda je tvrdila da nikada neće igrati pod vodstvom portugalskog menadžera, ali mu je potrčao u zagrljaj nekoliko mjeseci kasnije i nije se pokajao.

I sa Joseom je u početku imao loš odnos, na kraju su bili zaista dobri. Kamerunska legenda jedan je od rijetkih fudbalera koji imaju sreću reći da su igrali za oba legendarna trenera.

Oglasi

Eto'o i Mourinho iz najljepšeg doba Inter - kao otac i sin...

"Jose je prije svega prijatelj. On je osoba koja je iskrena i ako mu se nešto ne sviđa, on to i kaže. Obojica imamo jak temperament i dobro smo se razumjeli. Jedan je od najboljih u fudbalu. Pokušavaju da ga predstave kao kontroverznog, ali to je laž. Život i fudbal su takvi, više vole licemjere nego dobre i poštene ljude. Mou je vrhusnki tip. Na stranu to što mu je samo stalo do rezultata. To je njegov način na koji on vidi fudbal i u tom smislu je najbolji, broj jedan. Pobijediti ga u njegovoj igri je nemoguće. On je pobjednik. On je najbolji", zaključio je Kamerunac.

Malo je onih koji su uživali u svjetskoj turneji poput Eto'oa. Započevši svoju profesionalnu karijeru u Real Madridu 1997. godine, napadač nije uspio postići željeni učinak na Bernabeu pa je poslan na posudbu u Leganes, Espanyol i Mallorcu.

Trajni prelazak u Mallorcu uslijedio je 2000. godine, nakon impresivne posudbe, i tamo je konstantno pokazivao svoje golgetersko umijeće. Barca ga je ubrzo primijetila, pa ga je dovela i on je postao jedan od najboljih napadača svijeta uz Henryja i Messija.

Potom je prvi put u svojoj profesionalnoj karijeri napustio Španiju, preselivši se u Italiju kod Josea u Inter, prije nego što je dvije godine kasnije uslijedio prelazak u ruski Anzhi Makhachkala.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Eto'o je zatim ispunio životni san prelaskom u Premier ligu, prvi se pridružio Chelseaju 2013., prije jednogodišnjeg boravka u Evertonu. Zatim je napustio Englesku i vratio se u Italiju gdje je potpisao za Sampdoriju, prije nego što je označio još jednu zemlju sa svog popisa preselivši se u Tursku gdje je proveo tri godine u Antalyasporu i još jednu sezonu u Konyasporu. Karijeru je okončao kao igrač katarskog Qatar SC.

Trinaest klubova u šest zemalja, nije loše za napadača kojeg se naširoko smatra jednim od najboljih afričkih fudbalera svih vremena.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi