Odlazi tvorac najljepše fudbalske priče posljednjih godina, čeka ga teška misija!

Na velikom je iskušenju

Odlazi tvorac najljepše fudbalske priče posljednjih godina, čeka ga teška misija!

A. Čaušević

Mjesec maj obično znači i kovanje planova za novu sezonu pa pojedini klubovi već povlače one najvažnije poteze, tj. rješavaju pitanje trenera.

Roma je jučer šokirala fudbalsku javnost imenovanjem Josea Mourinha za novog trenera. Portugalac je posljednji angažman imao u Tottenhamu i s punim pravom se može reći da je bio neuspješan jer trofej nije stigao u taj dio sjevernog Londona.

Pijetlovi su i dalje u potrazi za novim trenerom. Julian Nagelsmann je bio prva opcija, ali se odlučio za Bayern. Čini se da je izbor pao na iskusnog Gian Piera Gasperinija.

Gasperini je tvorac možda i najljepše fudbalske priče u Evropi posljednjih godina jes sa skromnim budžetom u Atalanti napravio je tim od kojeg strahuju oni najbogatiji.

Atalanta igra zaista prelijep i unikatan napadački fudbal te neutralni ljubitelji "bubamara" uživaju u njihovim partijama. Godinama su najefikansniji tim Serije A, a imali su i zapažene izlete u Ligi prvaka protekle dvije sezone.

Italijanski i engleski mediji izvještavaju kako su prvi kontakti između dvije strane pozitivni i Gasperini ne bi imao ništa protiv novog izazova u Engleskoj jer u Italiji trenira već 20-ak godina.

Ovaj 63-godišnjak bi u Tottenhamu imao jako tešku misiju jer bez obzira što se radi o odličnom timu s ogromnim budežom trofej nije osvojen još od 2008. godine. U tom naumu nisu uspjeli ni Mourinho ni Maurizio Pochettino.

Gasperini je već jednom sjedio na klupi velikana, ali njegova avantura u Interu 2001. godine je trajala nekoliko mjeseci. Trenersku karijeru je gradio još u Genoi i Palermu, na klupi Atalante je pet godina.

Potražite više informacija na temu Serie A:

U Atalanti mu je plata 2.2 miliona eura, ali nema sumnje da bi u Tottenhemu taj iznos bio puno veći, možda bi to moglo biti i ključno u njegovoj odluci da preseli na Ostrvo.

Inače, do kraja sezone za prvenstveni cilj će imati da Atalanti obezbijedi Ligu prvaka, ali i donese trofej u Bergamo jer ovu ekipu čeka finale Kupa Italije protiv Juventusa.

Top Komentari

MethodMan
Svaka čast Atlanti, al meni je Velez najljepša priča iz ničega do do stadiona borbe za titulu i novi stadion
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi