Izabran "zlatni dečko" svjetskog fudbala

Gaviju novo priznanje

Izabran "zlatni dečko" svjetskog fudbala

E. Škorić

Veznjak Barcelone Gavi je u ponedjeljak navečer osvojio Kopa trofej, nagradu koja se na ceremoniji Zlatne lopte dodjeljuje najboljem mladom igraču svijeta.

Samo pet dana kasnije Gavi je od strane Tuttosporta izabran za "Zlatnog dečka". Golden Boy nagradu dobio je u veoma jakoj konkurenciji i čini se da zaista u ovom momentu bolji od njega u toj dobi ne postoji.

Nagrada Golden Boy dodjeljuje se od 2003. godine najboljem fudbaleru do 21 godine koji igra u Evropi. Posljednjih godina do ovog kipića došli su, među ostalima Pedri, Erling Haalad, Joao Felix, Mathijs de Ligt, Kylian Mbappe, Renato Sanches, Antony Martial i Raheem Sterling. Nekada su nagradu osvajali Cristiano Ronaldo i Lionel Messi, u svoje vrijeme.

Konačnu odluku donijeli su navijači koji su putem interneta mogli glasovati za svoje favorite. Njihov izbor je, kao i u slučaju glasovanja tokom gala dodjele Zlatne lopte, pao na veznjaka Barcelone - Gavija.

U najužoj konkurenciji su još bili Jude Bellingham iz Borussije Dortmund te Eduardo Camavinga iz Real Madrida, a među 20 nominovanih i Hrvat Joško Gvardiol, koji nastupa u Leipzigu.

U tom suženom izboru bili su i Ansu Fati (Barcelona), Fabio Carvalho (Liverpool), Nico Gonzalez (Valencia), Mathys Tel (Bayern), Benjamin Šeško (Salzburg), Jamal Musiala (Bayern)... 

Potražite više informacija na temu La Liga:

Najboljim predsjednikom fudbalskog kluba izabran je Realov Florentino Perez, a trenerom Carlo Ancelotti.

Što se Gavija tiče, ima samo 18 godina i već dvije značajne nagrade. Bivši učesnik La Masije ove je sezone odigrao ukupno 14 utakmica za Barcu i ima jednu asistenciju. Do sada je sakupio već 12 nastupa za Španiju i jedan gol. Da, govorimo o seniorskoj reprezentaciji te zemlje!

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

axel42
Ljudi moji koja je ovo šprdačina! Pa Musiala je za njih sve izmislio fudbal. Haj da su izabrali Bellinghama ili inekako Fatia ali ovog tipa!!! Po čemu?? Nek mi to neko objasni i ja mu čestitam!! Pa pogledajte samo statistiku Musiale i sve je jasno!!
4 2
Klicko
@Mostarac94 koja krađa jbt
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi