Gdje se izgubila objektivnost?
Generalno, i izbori za najbolje igrače postali su besmisleni, pa šta onda tek reći za izbore posjetilaca web stranica

Tragom glasanja za najbolje

Gdje se izgubila objektivnost? · Komentar

Prethodne sedmice dvije su vijesti bile u najmanju ruku zanimljive osim što su bile indikativne, a obje su imale poveznicu sa UEFA-om.

UEFA je ozbiljna svjetska korporacija, mnogo jača od mnogih zemalja svijeta, vjerovatno utjecajnija od Senegala i BiH zajedno.

UEFA je evropska kuća nogometa, oni brinu za nogomet, razvijaju ga i približavaju. UEFA je vlasnik prava na Ligu prvaka, drugo najpopularnije fudbalsko takmičenje na svijetu, nakon Svjetskog prvenstva.

UEFA je dovoljno jaka da ne bi bila upoznata sa načinima moderne komunikacije koja mora biti dvosmjerna. Nije to neka izolovana, sama sebi dovoljna organizacija koju se ne tiču ljudi, konzumenti.

Digitalni marketing potpuno preuzima dominaciju, bez vode i hrane nekako se može, ali bez društvenih mreža teško, pa je red, da bi sve bilo začinjenije, organizirati nakon fenomenalnih utakmica nešto da raja može glasati. Da se ljudi zabave, da učestvuju, da i oni koji žive fudbal osjete kako o nečemu odlučuju...

A o čemu može svjetina da odlučuje?

Može recimo odlučiti o tome ko je bio najbolji igrač četvrfinala Lige prvaka.

Ili koji je bio najljepši gol u četvrtfinalu Lige prvaka.

Pa je tako najbolji igrač bio Sadio Mane, a u konkurenkciji za najbolji pogodak, Ronalda koji je zabio škaricama gol što se viđa jednom u dvadeset ili pedeset godina, ili možda nikad, do nogu je potukao Mohamed Salah golom kojeg se evo ni ne sjećamo.

Da je u konkurenciji bio gol Srđana Stanića protiv Rudara iz Prijedora, bez obzira što je postignut prije osam godina, i uprkos činjenici da se nije igrala Liga prvaka, možda bi pobijedio Stanićev gol jer je svojevremeno izabran za majstoriju sedmice u izboru portala goal.com i to u žestokoj konkurenciji nedoraslog Zlatana Ibrahimovića. No nisu baš u UEFA-i tolike budale.

Nije problem uopće što se raja "loži" i što smo mi iz tih, nazovi zemalja u razvoju po prirodi vrlo napaćeni. Fudbal nam nije najvažnija sporedna stvar nego najčešći instrument manipulacije raspoloženjem, no gdje je u svemu tome nestala objektivnost?

Možda u emocionalnom pristupanju životu, u taborističkom crno-bijelom sagledavanju stvarnosti gdje je nemoguće da je tvoj pogrešniji od tuđeg. Egipćanin si zaboga, ni slučajno ne smiješ reći da je Ronaldov gol bolji od Salahovog. Navijaš za Željezničar, nemoj slučajno da okarakterišeš lijevog beka potpunim promašajem, gdje ćeš to. Pokušaš li biti objektivan, to djeluje vrlo zbunjujuće, podriva uvriježeni sistem.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Isto kao kad su izbori u BiH, pa političari udaraju na emociju. Ne procjenjuju se potezi, nego gleda "ko je čiji", pa je i crni đavo dobar ako je "naš".

A u UEFA-i se smiju, navukli pola Senegala i čitav Egipat da glasaju, možda i trećinu BiH, ali ona mala u odnosu na ove pa tako Džekin utjecaj u pobjedi nad Barcelonom ne ostade valoriziran kod "objektivnih" UEFA glasača. A ti Ronaldo što si škaricama zabijao golove, to materi svojoj možeš. Kući kad dođeš.

Top Komentari

PeppermintSA
Upravo ovaj portal objavljuje bombastične članke sa linkovima za glasanje kad je neki naš igrač u konkurenciji za takvu neku miki maus nagradu.
24 1
Albert B
pa prvi vi objavite link za glasovanje za nase relrezentativce, iako mnogo puta nije posteno! ko ceo cemu kao k...a o postenju. haj cao
23 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi