Uvrede i rasizam su im došli glave: Španski klub naredne tri utakmice igra bez publike
FOTO: EPA

Dobili su i novčanu kaznu

Uvrede i rasizam su im došli glave: Španski klub naredne tri utakmice igra bez publike

Haris Zilić

Španija se posljednje vrijeme sve češće susreće sa rasizmom na fudbalskim terenima, a ovaj put nove nemile scene desile su se na meču između Getafea i Seville.

Pomenuti susret odigran je prošli vikend u okviru 30. kola La Lige u kojem je Sevilla kao gost slavila 1:0 pogotokom Ramosa u petoj minuti utakmice.

U 68. minuti pomenutog susreta sudija Villanueva je morao prekinuti utakmicu na kratko jer su odmaći navijači vrijeđali gostujućeg fudbalera Marcoa Acunu, a također rasističke uvrede su bile i na račun Luciena Agoumea i Loica Badea.

Ovakvo nedopustivo ponašanje navijača dobro će osjetit Getafe u narednim utakmicama jer je RFEF danas doniio odluku da zatvori stadion Coloseum na naredne tri utakmice.

Dakle, Getafe će naredne tri domaće utakmice u prvenstvu igrati prd praznim tribinama, a riječ je o duelima protiv Real Sociedada, Atlethic Bilbaa i Atletico Madrida, dakle tri vrlo teške utakmice za tim iz predgrađa Madrida.

Dakle, Getafe će do kraja sezone pred navijačima odigrati samo duel posljednjeg 38. kola kada dočekuju Mallorcu.

Oglasi

Ono što je u cijeloj priči ipak dobra stvar je podatak da je Getafe na 11. mjestu sa 38 bodova. U zlatnoj su sredini i neće imati briga oko opstanka u društvu najboljih.

Ekipa je četiri boda udaljena od sedme pozicije koja vodi u kvalifikacije za Konferencijsku ligu, a ako su imali potajno želja da se uključe u evropske borbe sada će to biti teško.

Zatvaranje stadiona na tri utakmice nije jedina loša vijest za Getafe. Španski savez je odlučio da ih kazni i novčano sa 27.000 eura.

Rasizam problem u Španiji, a navijači smatraju da su akcije lažne

U Španiji ne praštaju nikakve uvrede sa tribina, psoebno na rasističke, tako da je Getafe još jedna klub koji je dobio zasluženu kaznu bog svojih navijača.

Oglasi

Prije dešavanje na stadionu Getafe igrač Valencije Mouctar Diakhaby odbio je pozirati ispred banera protiv rasizma kojeg su njegovi saigrači iznijeli skupa s protivničkim timom Mallorce. Zbog ovog poteza ga navijači slave jer smatraju da je jedini svjestan da je ova akcija španskog Saveza lažna.

Čelnici španske La Lige odlučili su pokrenuti akcije protiv rasizma na prvenstvenim utakmicama nakon što su prošle godine navijači Valencije rasistički vrijeđali fudbalera Real Madrida Vinicusa Juniora.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Čini se da ova borba još traje i da će rasizam biti veliki problem u Španiji, a navijači im naš ne vjeruju u njihove akcije.

Dodajmo da je i pomenuti Mouctar Diakhaby bio je žrtva rasizma na terenu. Njega je tokom utakmice protiv Cadiza 2021. godine vrijeđao jedan domaći igrač i on je odlučio napustiti teren.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi