Tužan dan za nogomet: Još jedna legenda nas je napustila

Vialli preminuo

Tužan dan za nogomet: Još jedna legenda nas je napustila

Edmir Škorić

U 58. godini preminuo je legendarni italijanski nogometaš Gianluca Vialli.

U prošloj godini ostali smo bez nekoliko velikana svjetskog nogometa, a nažalost i na početku 2023. godine opraštamo se od još jednog. Nakon dugogodišnje borbe sa rakom preminuo je Gianluca Vialli.

U novembru 2018. godine otkrio je da mu je dijagnosticiran rak gušterače. Bio je podvrgnut kemoterapiji i otprilike 18 mjeseci kasnije objavio je da se potpuno oslobodio bolesti. No, nažalost, vratila se.

"Ne mogu se boriti s rakom jer ne bih mogao dobiti ovu bitku, to je puno jači protivnik od mene", kazao je svojevremeno Vialli.

Nije gubio nadu, nastavio je da se bori, lavovski kao što je to radio i na terenu, ali bolest je bila neumoljiva i na kraju ga porazila.

Vialli je 1996. godine prešao iz Juventusa u Chelsea i vjeruje se je jedan od onih koji su bili kreatori moćne Premier lige, koja će u narednim godinama biti sve atraktivnija i snažnija i u koju će sve više dolaziti najbolji igrači iz ostalih evropskih liga.

A prije Juventusa je godinama igrao za Sampdoriju. Navijači tog kluba ne mogu da mu zaborave sve što je uradio za njihov klub. Sa 85 golova na 223 meča postao je legenda Sampe. Uostalom, bio je prvak Italije 1991. godine i donio je klubu tri Kupa, kao i trofej Kupa pobjednika u sezoni 1989/90.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Predvođena sa njim i Mancinijem Sampa je igrala finale Lige prvaka 1992. godine, ali je poražena od Barcelone sa 1:0 nakon produžetaka.

Vialli je igrao i za Italiju i na 59 mečeva dao je 16 golova. Bio je član stručnog štaba italijanske reprezentacije koja je osvojila Evropsko prvenstvo 2021. godine.

Top Komentari

user1639705257
Legenda Vialli ode i on a ostadoše SMRADOVI i KLOŠARČINE ( i kao ljudi i kao igrači ) a ovaj je bio LIK. Ne zato što se sada trenutno o njemu radi , nego sam čovjeka upoznao preko ...... RIP i bolje ovako nego da si se još patio. LaHka ili ti laka zemlja Gianluca!
6 1
FahroKonjHodzic
alsam prno cijela zgrada smrdi na cuketinu
1 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi