Mijenjaju se dimenzije gola u fudbalu? Buffon je obrazložio zašto je to dobro

Nevjerovatan prijedlog

Mijenjaju se dimenzije gola u fudbalu? Buffon je obrazložio zašto je to dobro

Edmir Škorić

Legendarni italijanski golman Gianluigi Buffon ljetos je okačio rukavice o klin, ali ne može bez fudbala, pa je na razne načine i dalje uključen u njega.

Bivši veliki golman Juventusa iznio je sada interesantan prijedlog koji bi u budućnosti mogao promijeniti fudbal.

On smatra da bi golovi trebali biti prošireni kako bi se povećao spektakl jednog od najpopularnijih sportova na svijetu. Trenutno su standaradne dimenzije fudbalskog gola 2,44 metra visine i 7,32 metra širine.

Buffon kaže da 1875. godine, kada se odlučivalo o ovim dimenzijama, golmani bili tako visoki kao sada, zbog čega je sada puno teže zabijati s distance.

"Postoje rasprave o povećanju gola i mislim da bismo trebali razmisliti o tome. Ista su veličina od 1875. Možda su tada golovi bili preveliki, ali sada kada vidimo neke od golmana, tjera vas na razmišljanje.

Oglasi

Vidi se učinak visine gola na udarce iz daljine. Prije 30 godina na svakih 50 udaraca davalo se desetak golova. Sada, oko tri", kazao je Buffon, pa je dodao:

"Iz daljine je vrlo teško zabiti protiv golmana s dva metra visine" rekao je Gianluigi Buffon, prenosi Mundo Deportivo, pozivajući se na Tuttosport.

Ostaje da se vidi hoće li se prijedlog Buffona u budućnosti uzeti u razmatarnje i pitanje je da li bi fudbal bio isti nakon toga, ali definitivno bismo viđali puno više golova na mečevima.

Inače, Buffon je nedavno potpisao ugovor s Italijanskim fudbalskim savezom. Nedugo nakon povlačenja iz fudbala, Gianluigi Buffon prihvatio je novu avanturu. Legendarni golman postao je šef delegacije prve reprezentacije Italije.

"Vraćam se u reprezentaciju jer to dijete koje je prije 30 godina prvo kročilo na gol reprezentacije i dalje želi sanjati i živjeti ovaj san s italijanskim navijačima".

Potražite više informacija na temu Serie A:

Imao je legendarni Gigi zaista impresivnu karijeru. 45-godišnjak je prve korake napravio u Parmi, a onda dugo godina branio za Juventus, da bi kasnije otišao u PSG, pa se vratio u matični klub Parmu.

Smatra se jednim od najboljih golmana u fudbalskoj historiji. Bio je svjetski prvak s Italijom, 10 puta osvajao Scudetto, a nedostaje mu samo Liga prvaka..

Top Komentari

user1695754250
Sad govori ovaj prijedlog kad je on otišao u penziju?
0 0
Delegat
Bufon ne seri
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti