Svaki četvrti stanovnik zemlje će moći stati na njega: Niče pravo malo čudo od stadiona
Gibraltar gradi nacionalni stadion.

Još jedan nacionalni stadion

Svaki četvrti stanovnik zemlje će moći stati na njega: Niče pravo malo čudo od stadiona

Eldar Ganibegović

U posljednje vrijeme se gradi sve više nacionalnih stadiona. Bilo je o tome priče i u Bosni i Hercegovini, no dom Zmajeva i dalje ostaje Bilino polje. Sada se na gradnju nacionalnog stadiona odlučio i Fudbalski savez jedne male države.

Reprezentacija koja se nalazi na 204. mjestu FIFA-ine rang liste dobiti će nacionalni stadion, a u pitanju je Gibraltar.

Tako će ova reprezentacija sa stadiona Vitoria s umjetnom travom preći na novi stadion koji će biti zaista sjajan.

U drugoj polovici 2023. godine krenut će gradnja stadiona na koji će moći stati svaki četvrti stanovnik ove male zemlje.

Naime, radi se o projektu od 100 miliona funti, a stadion bi trebao biti kapaciteta 8.000 mjesta, odnosno 23,7 posto od ukupnog stanovništva Gibraltara. 

"Ovo je važan trenutak u historiji fudbala u našoj zemlji. Borba za prihvaćanje i priznanje od strane UEFA-e imala je podršku cijelog Gibraltara", rekao je Sir Joe Bossano, gibraltarski ministar za unutarnja ulaganja.

Oglasi

"Bližimo se desetoj godišnjici ulaska u UEFA-u, a već šest godina igramo samo međunarodne utakmice u inostranstvuu. Neispunjavanje UEFA-inih kriterija značilo bi nemogućnost igranja u Gibraltaru. Izgradnja novog stadiona najbolja je šansa koju smo ikada imali da ostvarimo tako važan cilj za nas", rekao je Ivan Robba, glavni tajnik FS Gibraltara.

Prvobitno su radovi na novom objektu trebali početi 2020. godine, no sve je obustavljeno zbog epidemije koronavirusa. Vrijedi napomenuti da će Nacionalni stadion graditi tvrtka vezana uz Kinu, a sam stadion je dio Nacionalnog ekonomskog plana.

Fudbalski savez u Gibraltaru neće biti izravno uključen u izgradnju stadiona, već će samo ograničiti svoje odgovornosti na nadzor nad izgradnjom igrališta, tribina i područja potrebnih za ispunjavanje standarda UEFA-e.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Do završetka gradnje ovog stadiona Gibraltar će igrati kvalifikacije za EURO 2024. u portugalskom Faru.

Podsjetimo, tu je i ranije ova reprezentacija igrala domaće utakmice, pa i kada smo im mi gostovali i slavili 0:4 u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti