Gojko Cimirot: Njemačka je bila cilj, čekao sam, ali...
Reprezentativac Bosne i Hercegovine se proteklih mjeseci povezivao sa brojnim klubovima, činilo se da će karijeru nastaviti u Njemačkoj, no na kraju je pomalo iznenađujuće završio u - Standardu (Foto: Fred Moisse - standard.be)

Reprezentativac BiH iz Liježa za SportSport.ba

Gojko Cimirot: Njemačka je bila cilj, čekao sam, ali... · Intervju

Kolonija bh. nogometaša u Belgiji je sve brojnija. Gojko Cimirot, nekadašnji vezista Sarajeva koji je doskora nosio dres PAOK-a, u finišu januarskog prijelaznog roka odlučio je okrenuti novi list u karijeri i Grčku zamijeniti Belgijom. 

Proteklih mjeseci za Cimirotove usluge su se interesovali brojni klubovi. Od Škotske do Njemačke. Nije to bilo iznenađujuće ukoliko se uzme u obzir kakve je partije pružao u dresu grčkog velikana PAOK-a, no reprezentativac naše zemlje je na kraju pomalo iznenađujuće završio u - Standardu iz Liježa.

O razlozima zbog kojih je izabrao Standard, ali i o drugim temama koje se tiču njegovog života i profesionalne karijere, Cimirot je govorio za SportSport.ba. 

"Prije nego što sam se odlučio za Standard bilo je u igri još nekih opcija, priželjkivao sam odlazak u Njemačku, ali, eto, na kraju je ovako ispalo. Uvjeren da ću u Standardu kao igrač moći dodatno da napredujem i da će ovo biti jedna dobra stepenica za budućnost", javio se Gojko Cimirot iz Liježa za SportSport.ba, pa potom otkrio što ga je privuklo da se odluči za Standard.

"Šta me je privuklo? Ko prati nogomet u Belgiji zna da se radi o jednom od najvećih tamošnjih klubova. Uz to, Standard često igra i evropska takmičenja, što mi je kao igraču jako bitno, a iskren da budem bila mi je potrebna i promjena u karijeri. Neki novi izazov."



Po čemu se Standard razlikuje od prethodnog kluba PAOK-a?

"Ono što sam dosad vidio u Standardu je mene oduševilo. Organizacija, klupski kamp, pa stadion... Stvarno sve je na jednom vrhunskom nivou, a otprilike tako je i u mom bivšem klubu PAOK-u. Što se tiče samog nogometa, ovdje se igra dosta brže, otvorene su utakmice. Postoji nekoliko ekipa koje su po kvalitetu ravnopravne i nije nikakvo iznenađenje ako ekipe sa začelja ostvare trijumf protiv vodećih."

Šta su Standardove želje ove sezone? Ne stojite baš najbolje u prvenstvu.

"Istina je da ove sezone Standard nije na poziciji kakvu ovaj klub po renomeu zaslužuje, no vjerujem da ćemo ostvariti ono što smo zacrtali. Cilj nam je da se plasiramo u play-off za prvaka, ali i da osvojimo nacionalni Kup. Igramo finale protiv Genka, pa ćemo vidjeti."

A navijači? Jesu li kao u Grčkoj?

"U Grčkoj su navijači posebna priča. Dosta su temperamentni, bučni... Ako ne ide dobro, onda se moraš nositi i sa zvižducima, jednostavno te ne podržavaju u tim trenucima. U Belgiji je, čini mi se, malo drugačije to. Navijači su također odlični, ali podržavaju i kad ne ide."

Potražite više informacija na temu Jupiler league:



Kada se osvrnete na period u Grčkoj, sigurno ste napredovali mnogo kao igrač.

"Svakako. Period koji sam proveo u PAOK-u je za mene bio odličan i zasigurno jedno veliko iskustvo. Igrao sam dosta velikih utakmica, kao igrač dodatno napredovao i nosim samo lijepe uspomene."

I Marko Mihojević je sada u PAOK-u.

"Za njega je to odličan potez. Savjetovao sam mu da ide u PAOK, jer će tu dobiti priliku da dodatno napreduje, baš kao što sam i ja nakon odlaska u Sarajeva, ali najprije je na njemu da se izbori za mjesto u timu. Uvjeren sam da može to uz naporan rad i trud na treninzima."

Kako komentirate izbor Roberta Prosinečkog za selektora BiH?

"Svi znamo da je Prosinečki veliko ime u svijetu nogometa. Od nekih igrača, koji su imali priliku da sarađuju s njim, čuo sam da je vrhunski trener s autoritetom i da može dosta toga dobroga donijeti. Ne preostaje nam ništa drugo nego da se nadamo da će stvari krenuti u pravom smjeru."

Da se vratimo na vaš život u Liježu. Jeste li se smjestili, živite li još u hotelu?

"Još uvijek sam u hotelu. Gledao sam proteklih dana neke stanove, našao sam jedan, pa bih u narednim danima trebao da se preselim. Tada će mi doći i djevojka."



Kako provodite dane?

"Ah, znate kako je nama nogometašima. Ujutro moramo biti u klubu, onda slijedi trening, pa odmor... Ponekad ovako izađem u šetnju kroz grad. Lijež je inače jako lijep, svidio mi se stvarno. Dosta je lakše kada u klubu imate nekoga 'svog', u ovom slučaju to je Duje Čop. Mnogo mi je pomogao kada sam tek došao, dao mi je neke smjernice... Zahvalan sam mu."

Nedostaje li vam porodica, rodno Trebinje?

"Svakom igraču u tuđini nedostaje njegov rodni kraj, mjesto u kojem je odrastao, igrao se... Tako i meni. Ali, ovo je profesionalni nogomet i nekih stvari se moraš odreći da bih napravio nešto u životu."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi