Golub u ruci, drugi dio

Prilika za popravni

Golub u ruci, drugi dio · Riječ, dvije...

Admin Čaušević

Kada dobijete priliku za popravni onda je morate iskoristite jer baš kao u životu tako i u fudbalu nove šanse se ne pružaju tako često.

Nakon tri odigrane utakmice Lige nacija Bosna i Hercegovina se dovela u odličnu poziciju za ostatak takmičenja najmlađeg UEFA-inog reprezentativnog takmičenja. Pet bodova uz dva gostujuća meča i prvo mjesto na tabeli je poput pol pozicije u Formuli 1.

Bolje vrabac u ruci nego golub na grani, kaže stara poslovica. Iz trenutnog ugla selektor Ivaylo Petev i njegovi izabranici ne da imaju vrapca već im je u ruci ni manje ni više golub.

Prvo mjesto u Ligi nacija osim promocije u eltini dio ovog takmičenja garantuje baraž za Evropsko prvenstvo, ali i zaradu od 3 miliona eura. To je možda i glavni razlog zašto se u Savezu trebaju pobrinuti za mir oko reprezentacije.

Imala je reprezentacija BiH goluba u ruci i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, ali je posustala. Tačnije snove je srušio isti rival koji ih može uzeti po drugi put u svega nekoliko mjeseci.

Zmajevi su u posljednja dva meča kvalifikacija bili domaćini Finskoj i Ukrajini. Sa četiri boda se moglo do baraža, ali se zapelo već na prvoj prepreci. Hladni Finci su odnijeli puni plijen sa Bilinog polja.

Finci će na Bilinom polju biti gosti i u utorak kada se igra 4. kolo Lige nacija. Iz utakmice u utakmicu se piše i priča kako reprezentacija napreduje, a krajnje je vrijeme da se konačno pokaže kako se i nešto naučilo.

Duel sa skandinavskim Sovama će biti svojevrsni popravni ispit i potvrda da je napravljen iskorak. U suprotnom ukoliko u četiri međusobna duela u periodu od 15-ak mjeseci jedna selekcija ne može pobijediti "rivala po mjeri", onda je jasno i da nije bilo iskoraka.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Drugi šešir

Inače, zahvaljujući dobrim rezultatima u junu BiH se trenutno nalazi u drugom šeširu žrijeba kvalifikacija za Euro što naš nacionalni tim dovodi u odličnu situaciju pogotovo jer će iz svake kvalifikacione grupe po dvije prvoplasirane reprezentacije ići na Euro.

Dakle, s prvim mjestom u Ligi nacija Zmajevi bi završili u drugom šeširu kvalifikacija, imali bi osiguran baraž za Euro i zaradili bi 3 miliona eura. Golub je u ruci, ovaj put ne smije pobjeći...

Top Komentari

bk123
što vrijeme više prolazi sve sam uvjereniji da ovaj Petev radi protiv interesa BH nogometa...Bilbiju nije zvao nikako u reprezentaciju i zovne ga sad a nedadne mu minute( znam da ima i drugog izbora) al sad ga zovne i ne korist ga , imam osjećaj da je ga zvao samo da umiri jedan dio javnosti a i da ne bude na pripremama za novu sezonu i da oteža našim klubovima put u Europi... kažem imam osjećj da se sve radi ciljano i smišljeno samo da se što više sroza BH nogomet
9 4
Mowzilla
Ja koliko vidim na slici je taj golub pusten iz ruke i posrao se P(lj)etevu u sake. Metafora naravno iz nekoliko razloga. Jedan npr. je taj da je se napredovalo jednim rakovim korakom sto je "ubo" Duljevicem. Kad su izmjene u pitanju on te korake opet ucini obicnima, ali unazad, sto je neshvatljivo odkako je postao trener. Previse je providno da mu se savez i menadzeri petljaju u posao, a on naravno talasa s njima sve kako bi bilo "mira u kuci". Sinoc mu u toku izjave BHF skandira cijelo vrijeme da odlazi i da je cigan, lik "ni mukajet" k'o sto bi se reklo. Znaci yebe se bolan njemu sta ko mislio o njemu licno i njegovom radu. Covjek je navikao i postao imun jos od predhodnih (ne)uspjeha u klubovima. Shvatite da je njemu mjesecna plata 15 milja eura, a ja odgovorno tvrdim da bi bilo ko bolje mogao da vodi ekipu za znatno manje para, pa makar to bio i Barbarez bez iskustva, a kamo li neko sa iole iskustva...
7 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi