Flop od 30 miliona o kojem niko ne priča: Plaćen je bogatstvo, a još uvijek je bez gola

Za sada ne opravdava epitet pojačanja

Flop od 30 miliona o kojem niko ne priča: Plaćen je bogatstvo, a još uvijek je bez gola

E. Ganibegović

I ovog ljeta svjedočili smo brojnim transferima vrijednim desetine miliona eura, a po običaju najviše su trošili Englezi. Najviše je za jednog igrača dao Manchester United koji je za Antonyja Ajaxu platio 95 miliona eura, Nuneza je Liverpool platio 80, Isaka Newcastle 70, a City Haalanda 60. Jedan engleski klub je za igrača dao 30 miliona eura, ali za sada uopšte ne opravadava epitet pojačanja.

Ako ćemo suditi po tome ko je napravio najbolji posao ovog ljeta, onda je to definitivno Manchester City. U vrijeme kada se mnogi fudbaleri precjenjuju i mnogo plaćaju njihovi transferi i plate, Građani su zvijer poput Haalanda platili samo 60 miliona eura Borussiji Dortmund.

"Ubica" iz Norveške do sada je već porušila brojne rekorde i na 16 utakmica u dresu Manchester Cityja postigla 22 gola uz tri asistencije.

Sjajan posao napravila je i Barcelona koja je za 45 miliona eura dovela Roberta Lewandowskog koji je s 12 golova prvi strijelac Primere, a pet je postigao i u Ligi prvaka, no to nije pomoglo Barceloni da drugu sezonu u nizu ne odu u Evropsku ligu.

Bilo je tu još dobrih pojačanja kada su vrhunski evropski klubovi u pitanju, ali bilo je i promašaja.

Za primjer ćemo uzeti i navesti portugalskog reprezentativca Goncala Guedesa koji je ljetos iz Valencije prešao u Wolverhampton. Prema zvaničnim podacima, cijena transfera iznosila je 32,6 miliona eura.

Sad za sad, Guedes uopšte nije opravdao epitet pojačanja u engleskom timu. U Premiershipu je na devet nastupa upisao tek jednu asistenciju, a pogoditi nije uspio ni na jednoj utakmici u EFL Cupu.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Guedes je inače dijete Benfice i klubovi su za njega do sada izdvojili 102,6 miliona eura. PSG ga je Benfici platio 30 miliona eura, prodao Valenciji za 40, a Šišmiši su ga, kako smo već spomenuli, Vukovima prodali za 32,2.

Iduće godine on će imati priliku i dva puta igrati protiv Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine sa svojim Portugalom za koji je do sada u 35 nastupa postigao sedam golova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti