Amerikancu nisu dali da uđe na stadion: "Rekli su mi da moram promijeniti majicu"

Novi 'skandal' na Bliskom istoku

Amerikancu nisu dali da uđe na stadion: "Rekli su mi da moram promijeniti majicu"

Edmir Škorić

Američki novinar Grant Wahl požalio se kako mu nisu dali ući na stadion zbog majice koju je nosio na sebi. Pokušao je iskazati podršku LGBT zajednici, ali mu je plan probao.

SAD i Wales igraju večeras od 20 sati, a američki novinar Grant Wahl javio se satima prije utakmice na Twitteru kako bi saopštio da mu je zaštiran zabranio ulazak na stadion zbog majice s duginim bojama.

"Upravo sada: zaštitar me odbija pustiti na stadion za USA-Wales. 'Moraš promijeniti majicu. Nije dopušteno'", napisao je Wahl na Twitteru.

Dobio je hrpu odgovora na svoju objavu, a neki su ga napali kako ne poštuje zemlju u kojoj se nalazi.

"Ti si osoba bez poštovanja. Zašto ne poštujete običaje, tradiciju i zakone zemlje u kojoj se nalazite?", upitao ga je jedan od korisnika Twittera, dok je drugi dodao:

Oglasi

"Nalaziš se u muslimanskoj zemlji, pa šta si očekivao?!".

"Niko ti ne može zabraniti da takvu majicu obučeš kod kuće, ali dobro si znao u koju zemlju ideš i znao si pravila koja su postavljena. Mislim da si sam kriv za to", napisao mu je još jedan od twitteraša.

Mundijal ima dosta kontroverzi, ali jedna od ključnih je kršenje ljudskih prava, a posebno zbog odnosa prema homoseksualnosti.

Iz FIFA-e su Kataru poručili da moraju biti domaćinski nastrojeni i da moraju da budu jednaki prema svim gostima, no već sada je jasno da u Kataru ne odstupaju od svojih pravila.

Neki kapiteni planirali su izaći sa kapitenskim trakama u duginim bojama. Očekivalo se da to danas uradi Harry Kane u meču Engleske i Irana (6:2), ali on je u zadnji čas promijenio plan kada je saznao da bi mogao biti drastično kažnjen čak i suspenzijom sa ostatka turnira.

Englezi su pokušavali svim silama da se izbore da Kane nosi tu kapitensku traku kao podršku LGBTQ+ populaciji, ali na kraju je FIFA usvojila odluku Katara i zabranila je da se takvi simboli ističu na stadionima.

No, takvu traku imala je oko ruke novinarka Alex Scott, koja je izazvala bijes kod svih u Kataru, ali je uspjela u onome u čemu mnogi nisu uspjeli.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Što se tiče meča SAD - Wales, Amerikanci su odlučili za ovaj meč nastupaju u dresovima sa korigovanim grbom koji bi trebao da bude u duginim bojama.

Sve u svemu, turnir u Kataru počeo je jučer, a već nakon dva dana imamo mnoštvo nerješivih pitanja i mnogo kontroverzi.

Top Komentari

King_Kenny
...ovakve provokatore treba deportovati po kratkom postupku...da odes u SAD i prekrsis bilo koji zakon zavrsio bi u zatvoru...
8 3
StarMoVe
Napravite sebi *****sku državu pa uživajte uz to povedite i naše političare i ove iz saveza pa ih nakacite duginim bojama i natičite.
6 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi