Gundogan: Zovu nas kozoje*ima i onda vi meni kažete da to nije rasizam?

Pružio podršku Ozilu

Gundogan: Zovu nas kozoje*ima i onda vi meni kažete da to nije rasizam?

E. Čaušević

Mesut Ozil i Ilkay Gundogan su se našli na velikom udaru njemačke javnosti prije nekoliko mjeseci nakon što su se slikali sa predsjednikom Turske, Recepom Tayyipom Erdoganom.

Ozil i Gundogan su u Londonu bili na razgovoru s predsjednikom Turske, a nakon što se na društvenim mrežama pojavila fotografija nastao je haos u njemačkoj javnosti. Mnogi su osudili ove igrače pred sami početak Mundijala u Rusiji, te poručili da Erdogan namjerno koristi Ozila i Gundogana u političke svrhe.

Nakon što je SP završen Ozil se oglasio zvaničnim saopštenjem u kojem je otkrio da više neće igrati za selekciju Njemačke. Ozil je poručio da mu najviše smeta što ga niko iz njemačkog Saveza nije zaštitio od rasističkih uvreda, te da zbog toga više ne želi braniti dres Njemačke.

Nijemci su se nakon svega napravili "ludi", te se pitali ko je to vrijeđao igrača Arsenala. Sada je došlo vrijeme da se oglasi i Gundogan koji je izbjegavao pričati na ovu temu. Ipak, on je sada odlučio podržati svog prijatelja i bivšeg saigrača iz reprezentacije veoma jakom porukom za njemačku javnost.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

"Da li je ta afera bila rasistička prema nama? Evo, recite vi meni. Nije rasizam kada njemački političar napiše na Facebooku: 'Njemački fudbalski tim, 25 Nijemaca i dvojica kozoje*a'? To je nešto što morate nazvati rasizmom. Ipak, ne znači da su svi Nijemci rasiste, naprotiv. Odrastao sam u Njemačkoj i nisam se susretao s tim. Ipak, sada su mnogi rasistički reagovali na tu fotografiju", rekao je Gundogan, te nastavio:

"Na Mundijalu prije četiri godine svi su govorili da smo mi porodica, 23 najbolja prijatelja, a sada je suprotna priča. Mesutov odlazak je gorkog okusa. Učinio je mnogo za njemački fudbal i sigurno da je tim mnogo izgubio. On je za mene uradio mnogo toga i jedan je od razloga što sam izabrao igrati za Njemačku".

Top Komentari

Benjamingst
Zasto niste ubukli dres Turske?Sad kukate a znate da ti isti Njemci vole stranca dok imaju koristi kad vise nemaju onda te zajebavaju.
45 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi