Čeka li Erlinga Haalanda sudbina Edina Džeke?

Dosta zajedničkih stvari imaju, ali jedna se posebno izdvaja

Čeka li Erlinga Haalanda sudbina Edina Džeke?

H. Zilić

Završene su evropske kvalifikacije za Mundijal u Kataru 2022. godine.

Kada se spustila zavjesa jedna od reprezentacija koja može najviše da žali je Norveška. Imali su Norvežani sve u svojim rukama, minimalno baraž, ali onda su prosuli remijem protiv Latvije odigravši 0:0, što je iskoristila Turska i otišla u baraž, dok je Nizozemska direktno otišla na Mundijal iz pomenute grupe.

Ovaj rezultat Norveške znači da na Mundijalu nećemo gledati jednog od najboljih igrača današnjice Erlinga Haalanda, a sada se postavlja pitanje, čeka li Haalanda slična sudbina kao Edina Džeku?

Naš Edin Džeko je u Haalandovim godinama briljirao Bundesligom u dresu Wolfsburga. Bio je najbolji strijelac, nosio je Vukove do titule prvaka Njemačke zajedno sa Grafiteom i Misimovićem, a slične partije danas u Borussiji pruža i Erling Haaland.

Nakon partija u Wolfsburgu Džeko je došao na radar mnogih evropskih klubova, a najkonkretniji je bio Manchester City, a ista stvar je sa Haalandom, obzirom da Norvežanina žele najveći evropski klubovi i Dortmundu nude bogatstvo.

Međutim, Haaland i Džeko bi mogli imati još jednu zajedničku tačku, a to je reprezentacija.

Edin Džeko skoro 15 godina igra na vrhunskom nivou, a sa Bosnom i Hercegovinom je otišao samo na Mundijal 2014. godine u Brazil. Možda će kvalifikacije za EURO 2024. godine biti i posljednja šansa za Džeku da sa BiH ode na prvenstvo Starog kontinenta obzirom da Edin ima 36 godina.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Haaland je prva violina Norveške, koja nema baš jaku reprezentaciju. Istina, ima Norveška nekolicinu talentovanih igrača, ali u cijelini je to tim bez prevelikog iskustva, pa bi možda i Haaland u budućnosti mogao doživjeti sudbinu Edina Džeke, tačnije da ne zaigra na velikom takmičenju ili u najgorem slučaju da to bude jedno ili dva prvenstva sa Norveškom. Ova skandinavska selekcija je trenutno treći šešir evropskog fudbala.

Haaland je trenutno odigrao 15 utakmica i postigao 12 golova za Norvešku, a 14 godina stariji Džeko je za Bosnu i Hercegovinu skupio 118 nastupa i postigao 60 golova po čemu je rekorder u bh. reprezentaciji.

Promo

Oglasi