Hadžibegić: "Moramo suzbiti euforiju, čitao sam komentare poslije 2:0..."
Maxppp - Philippe Renault

Bh. stručnjak prokomentarisao remi sa Grčkom

Hadžibegić: "Moramo suzbiti euforiju, čitao sam komentare poslije 2:0..." · Intervju

Fudbalski reprezentativci BiH predvođeni Robertom Prosinečkim bili su protiv Grčke na pragu druge pobjede u kvalifikacijama za Euro 2020. Nakon što su prethodno savladači Armeniju, Zmajevi su odlično otvorili i meč protiv Grčke. vodili su 2:0 i imali sve u rukama, no onda je Miralem Pjanić u drugom dijelu dobio crveni karton i praktički sve je palo u vodu.

S obzirom da je cilj naših reprezentativaca izboriti jedno od prva dva mjesta koje vode izravno na Euro, pobjedom nad Grčkom napravio bi se veliki korak prema tome, ali Zmajevi su na kraju prosuli vodstvo i osvojili tek bod koji je svakako donio dozu razočarenja.

O utakmici s Grčkom razgovarali smo sa našim stručnjakom Farukom Hadžibegićem, ujedno i bivšim selektorom, koji je mišljenja da rezultat i nije toliko loš i uvjerenja je da reprezentacija BiH na kraju može ostvariti plasman na svoje drugo veliko takmičenje.

"Dešava se, šta ćete... Dobro smo krenuli, sve je bilo poput bajke, ali onda smo se uspavali i utom je došao crveni karton Pjanića koji je dodatno poremetio cijelu stvar. Grci nisu nimalo bezazleni, nakon što smo igrali s igračem manje trebamo opet biti koliko-toliko zadovoljni, iako je naravno šteta što smo prokockali vodstvo od 2:0. Svejedno, reprezentacija BiH je dobro organizovana i nisam zabrinut glede nastavka kvalifikacija", javio se Faruk Hadžibegić za SportSport.ba.

Po običaju, nisu izostale ni kritike na račun selektora. Je li Prosinečki kasnio s izmjenama?

"Svaki gledalac ili navijač ima pravo na svoje mišljenje, ali selektor je taj koji donosi odluke, ono što on vidi s klupe je glavno. Donio je odluku za koju je mislio da je najbolja i ne mislim da je pogriješio", govori Hadžibegić, pa se osvrće na crveni karton koji je Pjanić dobio.

"Crveni karton je, kao što sam već rekao, poremetio dosta toga. Gledao sam snimku više puta i ubijeđen sam da je glavni sudac prestrogo reagovao, nije ono baš bilo za direktno isključenje, ali... Pjanić je kao igrač visokog ranga navikao da se takve greške mogu događati na ovakvim utakmicama."

Remi je, ispostavlja se, na kraju i najrealniji.

"Mogli bismo reći da je BiH dobila borbu na poene, ako koristimo bokserski rječnik, ali bilo bi nekorektno reći da su Grci na sreću došli do boda. Iskoristili su situaciju koja se brzo odigrala na terenu, mi nismo imali veliki nivo koncentracije i to je to. Pred nama je još mnogo utakmica, već u junu nas čekaju Finska i Italija, moramo ih maksimalno ozbiljno shvatiti i izvući maksimum iz toga. Imamo velike šanse da se na kraju nađemo na tom Evropskom prvenstvu."

Prosinečki je na dobrom putu da uspješno provede smjenu generacija.

"Mi smo u jednom tranzitnom periodu smjene generacija, jedni igrači dolaze, drugi odlaze i to je životni ciklus koji moramo prihvatiti. Po pitanju toga Prosinečki radi dobar posao, imamo svijetlu perspektivu, samo treba imati povjerenja i suzbiti euforiju koja nam je svojstvena. Vidio sam baš komentare nakon što smo vodili sa 2:0, bili su prepotentni, toga se trebamo čuvati."

Odnedavno Hadžibegić više nije trener francuskog drugoligaša Red Stara.

"Predsjednik kluba je moj kućni prijatelj, tu sam i dalje, u nekoj drugačijoj ulozi, ali moja ambicija je isključivo trenerski posao. Vjerujem da ću od ljeta ponovo biti u pogonu. Želje? Svejedno mi je bila to Francuska ili neka druga zemlja, profesionalac sam i nigdje ne zatvaram vrata", istakao je bh. stručnjak.

Podsjetimo, BiH je s četiri boda na trećem mjestu grupe J, isto koliko ima i drugoplasirana Grčka koja ima bolju gol razliku. Prva je Italija sa šest bodova.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Top Komentari

Popaye
BIH je trećerazredna reprezentacija sa jednim slučajnim nastupom u 27 godina iz najslabije grupe u historiji i kad se to prihvati i shvati da je BIH u rangu Estonije ili Makedonije bit će svima lakše.
0 11
Celtic
Sve neki stručnjaci a ne mogu posla zadržati pola godine u Francuskim i Turskim drugoligašima, još kad su se dovodili u vezi reprezentacije da budu selektori.
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi